11.8.2014, Slobodna Bosna – Pogledajte čudesni grad bogatih rumunskih Roma

11.8.2014, Slobodna Bosna – Pogledajte čudesni grad bogatih rumunskih Roma

Novinari National Geographica posjetili su grad Buzesku, nedaleko od Bukurešta, u kojm žive najbogatiji Romi u Evropi.

Ruku prekrštenih preko stomačića, koji odaje dobrostojećeg čovjeka, sa slamnatim šeširom umjesto krune na glavi, ovaj stariji gospodin koji se zove Parašiv sjedi zavaljen na klupi i nadgleda svoj komšiluk, svoje carstvo.

Nesvakidašnji prizor za ruralnu Rumuniju. Uz i niz glavni put i duž prašnjavih bočnih staza iznikle su neverovatne palate.Pofasadama se talasaju balkoni i stubovi. Vrhovi krovova, ukrašeni kulama, tornjevima i kupolama, izgledaju kao ukrasne kape za zabave. Ulicama partoliraju elegantni BMW i Mercedesi. Upravo u tom trenutku jedan vozač kamiona, natovarenog svinjama, naglo koči i blene. Parašiv se osmjehuje. To je njegov rodni grad, Buzesku, pozornica najrjeđe demografske grupacije u Evropi – bogatih Roma.

„Ja sam 1996. godine sagradio jednu od prvih palata”, kaže Parašiv, pokazujući glavom prema svom domu u stilu vile, bajkovitoj predimenzioniranoj građevini obloženoj sivim i bijelim mermerom, sa balkonima na svakom ćošku. Imena njegove djece, Luigi i Petu, ispisana su na vrhu kule prekrivene listovima kalaja. „Moji sinovi žele da sruše ovu kuću i izgrade novu, drugačijeg oblika; kažu da je ova demode.” Parašiv sleže ramenima. „Ako moji sinovi to žele, onda u redu.”

6b niar

Za mnoge gađe, kako Romi nazivaju nerome, palate Roma iz Buzeskua su trn u oku, razmetanje nezasluženim bogatstvom. Čini se, međutim, da romskoj eliti uopšte nije stalo do toga da impresionira strance. Stanovnici ovog grada jasno stavljaju do znanja kako ne žele da se stranci zaustavljaju da postavljaju pitanja i fotografišu. „Pleaka, pleaka – odlazi, odlazi”, dovikuje mi dečurlija. Kada im prilazim, odrasli me mrko gledaju ili mi okreću leđa. „Ta mjesta nisu za vas”, kaže mi Gelu Duminika, sociolog koji proučava Rome, misleći pri tom na svakog ko nije Rom. Te palate se grade da bi ih gledali samo ovdašnji ljudi, kaže mi Duminik, to je šepurenje bogatstvom i statusom unutar romske zajedinice.

Pa, odakle potiče sve to bogatstvo? „Od trgovine metalima”, kaže jednostavno jedan lokalni Rom. Romi iz Buzeskua su uglavnom kalderaši – ’kazandžije’ na romskom – grupa koja se tradicionalno vezuje za obradu metala.

 nationalgeographic.com.rs

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/2717/pogledajte_chudesni_grad_bogatih_rumunskih_roma.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*