12.8.2014, NIAR – Da bi romska zajednica opstala ona mora imati svoje institucije

12.8.2014, NIAR – Da bi romska zajednica opstala ona mora imati svoje institucije

Beograd, 12.8.2014. god. (NIAR)- Bajram Haliti, glavni i odgovorni urednik ,,Novinsko-informativne agencije Roma”, je danas izjavio za portal niar.rs: Da bi romska zajednica opstala ona mora imati svoje institucije. Nema zajednice bez institucija. Ako hocemo manjinsku zajednicu, onda moramo imati kulturne, obrazovne i inforamtivne i, ako je politika zajednicko vodjenje javnih poslova jedne zajednice, politicke institucije.

Manjinsko pitanje je pre svega politicko pitanje, pa tek onda normativno i institucionalno pitanje.

Manjinska prava su elementarna ljudska prava, a ne privilegije kako se cesto cuje u politickom zargonu, a postoje zarad cuvanja identiteta manjina, njihove osobenosti i tradicije. Zastita, pak, podrazumeva institucionalne mere koje etnicke grupe koriste da bi zastitile i unapredile svoje kulturne i politicke interese. Pravo na lokalnu i regionalnu samoupravu je, takodze, ustoliceno za regione gde manjine cine vecinu.

Izmedju 1990. i 1995. godine, OEBS i Savet Evrope su usvojili standarde kojima se zabranjuje nasilna asimilacija i transfer stanovnistva, odnosno, kojima se uvazavaju zahtevi manjina da i one budu legitimni subjekti rasprava u okviru UN i evropskih regionalnih organizacija.
Ukoliko je prakticno ponasanje usmereno ka stvaranju duha tolerancije i medjusobnog uvazavanja i zastita nacionalnih manjina ce biti u skladu sa takvom politikom. Medjutim, ukoliko je politika diskriminaciona tu nece pomoci ni najbolja institucionalno-pravna resenja, jer ce nacionalne manjine fakticki biti u losem polozaju.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*