2.8.2014, Naslovi – Svet u Aušvicu odaje poštu romskim žrtvama holokausta

2.8.2014, Naslovi – Svet u Aušvicu odaje poštu romskim žrtvama holokausta

VARSSAVA, 2. avgusta 2014. (Beta) – Svet u bivšem nacističkom logoru Aušvic odaje u subotu poštu desetinama hiljada Roma i Sinti, žrtvama holokausta, na dan kada su nacisti pre 70 godina pobili 2.897 logoraša – sve preostale Rome u logoru koji su podigli na jugu okupirane Poljske.

U Krakovu se već okupilo 1.000 mladih, medju kojima su Romi iz 25 zemalja, koji će zajedno sa predstavnicima vlasti ispred Spomenika Romima i Sinti na prostoru nekadašnjeg nacističkog logora Aušvic-Birkenau odati poštu pokoljenju dedova koji su pobijeni ili stradali u neljudskim uslovima logoraškog života.

Obeležavanje godišnjice romskog holokausta počelo je u Poljskoj još 30. jula, dok je u susednim zemljama, recimo u Slovačkoj, pomen održan dan ranije, 1. avgusta, kako bi Romi mogli da stignu danas u Aušvic na centralnu komemoraciju.

Za Dan sećanja na holokaust Roma odabran je 2. avgust, zato što su tada, 1944. godine nacisti u gasnim komorama likvidirali 2.897 poslednjih zatočenika tzv. romskog logora.

Kroz Aušvic, najveću nacističku fabriku smrti u okupiranoj Evropi, prošlo je 23.000 Roma a oslobodjenje 27. januara 1945. godine nije dočekala 21.000 njih.

Pored Jevreja i Poljaka upravo Romi su bili najbrojnija nacionalna grupa u logoru a deportovani su iz 14 evropskih zemalja u deo logora Birkenau, 32 barake, gde većina nije preživela boleštine, glad i iscrpljujući život u logoru, dok su ostale nacisti pobili u gasnim komorama.

Istoričari procenjuju da pogrome, deportacije i život u koncentracionim ili radnim logorima u Hitlerovoj Nemačkoj i na okupiranim teritorijama tokom Drugog svetskog rata nije preživela čitava polovina Roma na tim prostorima.

Mladi Romi i njihovi ne-romski vršnjaci iz 25 zemalja učestvuju u subotu i u debati kako da se suzbije diskriminacija Roma u današnjoj Evropi, a Krakov ovog vikenda organizuje i tradicionalni festival Medjunarodni dani romske kulture.

(Beta, 02.08.2014)

http://www.naslovi.net/2014-08-02/beta/svet-u-ausvicu-odaje-postu-romskim-zrtvama-holokausta/11094892

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*