2.8.2014, NIAR – JOVAN DAMJANOVIĆ: SRBIJA OZBILJNO RADI NA RAZVOJU PROGRAMA OBRAZOVANJA O HOLOKAUSTU

2.8.2014, NIAR – JOVAN DAMJANOVIĆ: SRBIJA OZBILJNO RADI NA RAZVOJU PROGRAMA OBRAZOVANJA O HOLOKAUSTU

Beograd, 2.08.2014. god. (NIAR) – Jovan Damjanović, predsednik Svetske organiozacije ,,Novinsko-informativnoj agenciji Roma”, je danas izjavio: Da sve događaje koji svedoče o stradanjima tokom tog perioda obeležavamo širom Evrope s nadom da se takvi zločini i takva međunacionalna mržnja više nikada neće ponoviti.

“Genocid počinjen nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epozida tog oružanog sukoba koji je kod savremnih generacija skoro potpuno zaboravljen”, rekao je predsednik Damjanović.

Damjanović je rekao da ne može i ne sme da se revidira istorija nacističkih zločina i da se obnovi ideologija rasizma i šovinizma, jer je Srbija otvoreno i demokratsko društvo. .

“U Srbiji nema mesta za one koji su počinili zločine protiv čovečnosti, protiv ljudi i zločine poput onih u Treblinki, Aušvicu, Jasenovcu, Novom Sadu, Sajmištu i Jajincima”, rekao je Damjanović prilikom obeležavanja 2. Avusta kao dana obeležavanja genocida nad Romima .

Damjanović je upozorio na pokušaje revizije istorije i nastojanja da se zaborave tragična iskušenja Holokausta i obnavljanja ideologije rasizma, šovinizma i etničkog, verskog i drugog fanatizma.

“Srbija će učiniti sve da zaštiti istorijske spomenike i obnovi memorijalne prostore Holokausta. To će nas uvesti u red zemalja koje prepoznaju moral, pouku istorijske odgovornosti i kulturu pamćenja žrtava”, kazao je predsednik Svetske organiyacije Roma.

Damjanović je istakao da se u obrazovnom sistemu Srbije ozbiljno radi na razvoju programa obrazovanja o Holokaustu.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*