22.8.2014, RTS – Francuska policija rasteruje Rome?

22.8.2014, RTS – Francuska policija rasteruje Rome?

Pariski policajci dobili su, navodno, uputstvo da milom ili silom oteraju romske prosjake sa ulica elitnog šestog arondismana, izveštava dnevnik “Parizjen”. Policajcima je preporučeno da “sistematski rasteraju romske porodice koje žive na ulici”, izvestio je Parizjen, a prenosi Tanjug.

Prema pisanju tog francuskog lista, koji se poziva na internu belešku policije, policiji je preporučeno i da naprave spisak lokacija na ulicama i napuštenih zgrada gde Romi borave, uz precizno navođenje “onih koji prose sa detetom ili bez njega, sa životinjom ili bez nje”.

Izdvajanje jedne etničke grupe kao mete nije zakonito i u najblažem slučaju je neumesno, rekao je Parizjenu jedan tužilac.

“Zakon je jasan: nikakva policijska kontrola ne može biti sprovedena prema nekoj osobi na osnovu njenog izgleda ili prave ili pretpostavljene nacionalnosti”, rekao je taj tužilac.

“Ovde nije reč o sprečavanju ili kažnjavanju određenog prekršaja, već o rasterivanju (pripadnika jedne etničke grupe). Nijedan zakon ne dozvoljava takvu vrstu inicijative”, dodao je tužilac.

Policijska prefektura u Parizu priznala je da je komesarijatu u šestom arondismanu naloženo da sprovede neku vrstu popisa Roma.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/1575517/Francuska+policija+rasteruje+Rome%3F.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*