26.8.2014, Blic – Raspisani izbori za nacionalnen savete manjina

26.8.2014, Blic – Raspisani izbori za nacionalnen savete manjina

Beograd – Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički raspisala je danas izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina za 26. oktobar.

Pripadnici 17 nacionalnih manjina koji žive u Srbiji biraće svoje savete neposrednim putem, dok na izbore neće izaći ruska i turska manjina. Goranci su ranije saopštili da se ne smatraju nacionalnom manjinom.

Udovički je rekla da će savete, putem elektorske skupštine, birati Poljaci, Crnogorci, Makedonci i Hrvati.

Ona je istakla da se dovoljan broj Roma upisao u poseban birački spisak, te da će nacionalni savet birati na neposrednim izborima.

U Srbiji su priznate 22 nacionalne manjine, a izbori će biti organizovani za savete 19 nacionalnih manjina i jevrejsku zajednicu.

Da bi nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, nužno je da je se u birački spisak upisalo 40 odsto ukupnog broja gradjana koji su se na popisu stanovništva 2011. godine izjasnili kao pripadnici neke nacionalne manjine.

Ruska i turska nacionalna manjina nisu podnele zahtev za obrazovanje posebnog birackog spiska, te samim tim ne izlaze na izbore.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/490181/Raspisani-izbori-za-nacionalnen-savete-manjina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*