26.8.2014, Press online – Porošenko: O sudbini Evrope i sveta odlučuje se u Minsku

26.8.2014, Press online – Porošenko: O sudbini Evrope i sveta odlučuje se u Minsku

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Minsku da današnje razgovore sa njim i najvišim evropskim zvaničnicima vidi kao ključne za budućnost Evrope.

“O sudbini sveta i Evrope se odlučuje na ovom sastanku u Minsku. Tako ja to vidim”, rekao je Porošenko posle rukovanja sa Putinom, na početku bilateralnog susreta, prenela je agencija AFP.

Putin je izjavio da kriza u Ukrajini ne može da bude okončana pomoću dodatne vojne eskalacije niti odbacujući dijalog sa predstavnicima regiona Ukrajine gde većinu čine Rusi.

On je na početku razgovora u Minsku, gde se održava sastanak država članica evroazijske carinske unije (Rusija, Belorusija i Kazahstan), Ukrajine i predstavnika EU, takođe rekao da bi u slučaju da Ukrajina ratifikuje Sporazum o pridruživanju sa EU ta zemlja, ali i Rusija imale veliku ekonomsku štetu.
Ruska privreda bi mogla da pretrpi štetu od oko 100 milijardi rubalja (2,77 milijardi dolara) ukoliko evropski proizvodi, čiji je uvoz Rusija zabranila kao odgovor na sankcije EU, ipak dospeju u Rusiju preko Ukrajine posle potpisivanja Sporazuma o EU, preneo je Rojters.

Zvanična Moskva više je puta upozorila Kijev da bi potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU predstavljalo ekonomsko samoubistvo
Putin je dodao da će, u slučaju da se to dogodi, zvanična Moskva uvesti ekonomske kontramere. Pored toga, posledice će osetiti i Belorusija i Kazahstan, koji pored Rusije čine Carinsku uniju.

Izvor: Tanjug

http://www.pressonline.rs/svet/globus/324537/porosenko-o-sudbini-evrope-i-sveta-odlucuje-se-u-minsku.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*