28.8.2014, Politika – Putin i Porošenko nisu se razumeli

28.8.2014, Politika – Putin i Porošenko nisu se razumeli

Pregovori u Dvorcu nezavisnosti u Minsku nisu doneli preokret u odnosima Moskve i Kijeva, ali su ukazali na moguća rešenja ukrajinske krize.

„Vladimir Putin i Petar Porošenko razgovarali su u utorak u Minsku različitim jezicima, obojica koristeći – ruski.” Ovo je osnovna ocena susreta predsednika Rusije i Ukrajine u beloruskoj prestonici, koju prenosi moskovski „Komersant”.

I zaista, ono što je saopšteno po okončanju susreta u Dvorcu nezavisnosti umnogome je u saglasnosti sa navedenom ocenom. Ruski predsednik je zadovoljan: izbegao je priču o vojnim dešavanjima na ukrajinskom terenu i prebacio pažnju na ekonomske probleme koji bi mogli da zadese njegovu zemlju i celu Carinsku uniju (u kojoj su još i Belorusija i Kazahstan), ali još teže Ukrajinu, ukoliko bi Kijev, kako je najavljeno, u septembru ratifikovao Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ukrajinski predsednik bio je manje raspoložen i izjavio je da je njegov susret „u četiri oka” sa ruskim kolegom bio i težak i složen. Uostalom, mediji su još uoči ovih razgovora izneli tezu da, kada je u pitanju ratni sukob u Ukrajini, Putin Porošenka ne smatra ravnopravnim partnerom.

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Putin-i-Porosenko-nisu-se-razumeli.lt.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*