29.8.2014, Sve vesti – NATO baze sve bliže Rusiji

29.8.2014, Sve vesti – NATO baze sve bliže Rusiji

Jačanje prisustva Alijanse na istoku Evrope odgovor je Putinu zbog krize u Ukrajini. Ruski predsednik tvrdi da će reakcija Moskve biti ‘adekvatna’NATO bi na septembarskom samitu u Velsu mogao da odluči da postavi nove vojne baze u istočnoj Evropi. Takvu mogućnost najavio je odlazeći generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Anders Fog Rasmusen u intervjuu britanskom „Gardijanu”.

„Moramo da se suočimo sa činjenicom da nas Rusija ne doživljava kao partnera”, objasnio je Rasmusen dodajući da bi odluka o otvaranju vojnih baza na istoku Starog kontinenta bila zapravo odgovor NATO-a na ukrajinsku krizu i zahteve istočnoevropskih članica da alijansa pojača svoje vojno prisustvo u ovom delu Evrope.

Rasmusen je u „Gardijanu” nagovestio i kako bi zapravo trebalo da izgleda pojačano vojno prisustvo NATO-a u istočnoj Evropi. Postojeće snage za brzo reagovanje morale bi da budu povećane i modernizovane, da budu u stanju „veoma visoke borbene gotovosti” i spremne da brzo (u roku od nekoliko sati) odgovore na svaku novu, preteću bezbednosnu situaciju. „Tim snagama je neophodno obezbediti infrastrukturu, baze i štabove u zemljama domaćina tako da ćemo na kraju imati mnogo vidljivije prisustvo NATO-a na istoku”, naglasio je generalni sekretar alijanse.

http://www.svevesti.com/a272632-nato-baze-sve-bli%C5%BEe-rusiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*