3.8.2014, NIAR – Dan kada su pobijeni svi Romi u Aušvicu

3.8.2014, NIAR – Dan kada su pobijeni svi Romi u Aušvicu

Svet u bivšem nacističkom logoru Aušvic odaje danas poštu desetinama hiljada Roma i Sinti, žrtvama holokausta, na dan kada su nacisti pre 70 godina pobili 2.897 logoraša – sve preostale Rome u logoru koji su podigli na jugu okupirane Poljske.

Romi i neromi okupili se na groblju pobijenih pre 70 godina

U Krakovu se okupilo više od hiljadu mladih, među kojima su Romi iz 25 zemalja, koji će zajedno sa predstavnicima vlasti ispred Spomenika Romima i Sinti na prostoru nekadašnjeg nacističkog logora Aušvic-Birkenau odati poštu pokoljenju dedova koji su pobijeni ili stradali u neljudskim uslovima logoraškog života.

Obeležavanje godišnjice romskog holokausta počelo je u Poljskoj još 30. jula, dok je u susednim zemljama, recimo u Slovačkoj, pomen održan dan ranije, 1. avgusta, kako bi Romi mogli da stignu danas u Aušvic na centralnu komemoraciju.

Za Dan sećanja na holokaust Roma odabran je 2. avgust, zato što su tada, 1944. godine nacisti u gasnim komorama likvidirali 2.897 poslednjih zatočenika takozvanog romskog logora. Kroz Aušvic, najveću nacističku fabriku smrti u okupiranoj Evropi, prošlo je 23.000 Roma a oslobođenje 27. januara 1945. godine nije dočekala 21.000 njih.

Pored Jevreja i Poljaka upravo Romi su bili najbrojnija nacionalna grupa u logoru, a deportovani su iz 14 evropskih zemalja u deo logora Birkenau, 32 barake, gde većina nije preživela boleštine, glad i iscrpljujući život, dok su ostale nacisti pobili u gasnim komorama.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*