5.8.2014, NIAR – Pružanje podrške evropskim Romima je dobro za poslovanje

5.8.2014, NIAR – Pružanje podrške evropskim Romima je dobro za poslovanje

Pomaganje Romima da izađu iz siromaštva, ne samo da je ispravno, nego i ima ekonomskog smisla za Evropu.

U maju se na dan Evrope skupila impresivna grupa mladih u uredu Grupacije Svjetske banke u Bukureštu. Grupu su činili mladi stručnjaci koji žive u raznim zemaljama srednje i istočne Evrope, koji su se po završetku fakulteta zaposlili kao pravnici, informatičari, arhitekti i poduzetnici.

Dvije su im stvari zajedničke. Prvo, svi su oni prevazišli društvenu stigmu i izazove odrastanja kao jedan od procijenjenih 12 miliona Roma u Evropi, i drugo, stipendisti su Fonda za obrazovanje Roma kojeg su 2005. pokrenuli Grupacija Svjetske banke i Institut Otvoreno društvo.

Ulazak u partnerstvo sa Evropskim Romima kako bi im se omogući izlazak iz siromaštva, ne samo što je ispravno – nego je i pametan ekonomski potez za Evropu. Radna snaga u srednjoj i istočnoj Evropi se rapidno smanjuje, dok romska populacija raste. Očekuje se da u Bugarskoj do 2020. Romi čine 23% novih radnika na tržištu rada. Prema tome, veliki dio buduće konkurentnosti zemalja u regiji bi mogao zavisiti od toga koliko brzo budu integrisali Rome.

Ima znakova nade za Rome. Svjetska banka se 2005. pridružila Institutu Otvoreno društvo Georga Sorosa, Švicarskoj agenciji za razvoj i saradnju i vladama zemalja iz srednje i istočne Evrope u pokretanju inicijative ‘Decenija inkluzije Roma’, čiji je cilj isticanje potrebe za integracijom Roma. I kreatori politike u Evropi su inkluziju Roma postavili kao prioritet, što se vidi i u EU okviru za ‘nacionalne strategije integracije Roma do 2020.’

Autori: Jim Yong Kim i James Wolfensohn

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*