5.8.2014, Tanjug – Romi pre 900 godina iz Indije došli na Balkan

5.8.2014, Tanjug – Romi pre 900 godina iz Indije došli na Balkan

Postoje genetski dokazi da su Romi koji danas žive širom Evrope pre oko 900 godina došli iz severoistočne Indije na prostor današnjeg Balkana, pokazuju istraživanja međunarodnog tima genetičara, objavljena u naučnom časopisu “Karent biolodži” (Curent Biology).

“Našom studijom smo uspeli da potvrdimo, ne samo poreklo Roma, nego i da ograničimo područje sa kojeg ovaj narod potiče, a to je severoistok Indije”, rekao je za Dojče vele (Deutsće Welle) jedan od naučnika koji su sproveli istraživanje, profesof Manfred Kajzer sa Univerziteta u Roterdamu.

Prema njegovim rečima, iseljavanje Roma sa severoistoka Indije, koji danas podrazumeva i delove Pakistana, počelo je pre oko 1.500 godina, a pre oko 900 godina oni su došli na prostor današnjeg Balkana, gde je počelo odvajanje tog naroda na istočne i zapadne zajednice evropskih Roma.

Dosada su naučnici, uglavnom na osnovu sličnosti romskog jezika sa indijskim, pretpostavljali da pripadnici ove etničke grupe, koja se u gotovo svim evropskim zemljama ubraja među najbrojnije nacionalne manjine, vode poreklo iz Indije.

Lingvisti su, kako podseća Dojče vele, još u 18. veku otkrili sličnosti između romskog i indijskog sanskripta.

U Evropi danas, prema, nezvaničnim podacima, živi oko 11 miliona Roma, a najveće grupe tog naroda nastanjuju Srbiju, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Španiju.

U poslednjoj studiji objavljenoj u časopisu “Karent biolodži” pobijaju se ranije pretpostavke o poreklu Roma koji žive u Španiji.

Dugo se verovalo da su španski Romi, zboh njihovih brojnih specifičnosti, u Evropu stigli preko afričkog kontinenta, ali su u poslednjem istraživanju ta nagađanja na osnovu brojnih genetskih uzoraka odbačena.

Tanjug |

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:410521-Romi-pre-900-godina-iz-Indije-dosli-na-Balkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*