6.8.2014, B92 – Norveška pomaže Romima u Srbiji

6.8.2014, B92 – Norveška pomaže Romima u Srbiji

Beograd — Projekat “Osnaživanje i integracija Roma” koji je finansirala Vlada Norveške doprineo je poboljšanju socijalnog statusa Roma u Srbiji, kaže norveški ambasador.

Kako god i šta god neko napisao ovde se vidi pristup jedne države nekom problemu (bez obzira da li mi diskutovali da taj problem postoji ili ne, kao što se inače često diskutuje na vestima). Nema ovde packi i ucena poput nekih drugih država, a naročito jakih igrača iz EU.
Norveška je jedna od prvih zemalja koja je ukinula mogućnost azila za ljude iz Srbije pod objašnjenjem da zemlja koja je na putu za ulazak u EU mora biti stavljena na listu sigurnih zemalja.

Samim tim u Norveškoj se nije desio bum lažnih azilanata (organizovane grupe koje kordiniraju kriminalci, a koji se koriste za crpljenje para od države). Sa druge strane postoji potreba da se problemu koji su uočili priđe na adekvatan način i proba sa rešavanjem istog od njegovog uzroka, a ne samo krpljenjem posledica. Norveška ima još gomilu projekata koji se u ovom trenutku odvijaju na tlu Srbije, a deo njih se ogleda u poklonjenim medicinskim uređajima (novim!), remontovanom opremom za našu železnicu i sličnim preko potrebnim stvarima.

Izvor: Beta

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=816705

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*