7.8.2014, NIAR – Treći za redom festival Roma

7.8.2014, NIAR – Treći za redom festival Roma

Za tri dana u Kosovu Polju počinje Festival romske kulture, treći za redom. Trajaće tri dana. Organizator je NVO“ Multietnička kultura Kosova“.

Ridvan Gaši, novinar RTK1 i član NVO „Multietnička kultura Kosova“ kaže da je cilj održavanja ovog festivala predstavljanje bogate romske kulture na Kosovu.

„Romi žele da, kao i drugi narodi na Kosovu, pokažu svoju kulturu, odatle i naziv naše organizacije ”Multietnička kultura Kosova“. Američke nevladine organizacije, Ministarstvo kulture i Opština Kosovo Polje su donatori ovog festivala. Na festivalu ćemo kroz muziku, koncerte, filmove, slike, pokazati našu kulturu i tradiciju. Na festivalu će učestvovati i kulturno- umetnička društva iz Prizrena, Mitrovice i Kosova Polja“, rekao je Gaši, gostujući u jutarnjem programu RTK2.

,,Kroz ovaj festival ćemo realizovati mnoge naše planove, a sve u cilju upoznavanja romske omladine sa tradicijom. Mi radimo na tome da pokažemo istoriju Roma, ali potrebno je da naši omladinci budu aktivniji, za šta je im je potrebno i određeno obrazovanje, koje će im koristiti u pronalaženju, kako ne bi živeli od socijalne pomoćiĆ, rekao je Gaši.

Ono što je novost na ovom festivalu su razgovori preko Skype-a sa Romima u Indiji, koji govore istim jezikom kao i Romi na Kosovu, dodao je Ridvan Gaši, koji je pozvao sve zainteresovane da posete ovaj festival.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*