16.8.2014, Al Jazeera – Amnesty: Jača nasilje nad evropskim Romima

16.8.2014, Al Jazeera – Amnesty: Jača nasilje nad evropskim Romima

Samo u Francuskoj prošle je godine zatvoreno 165 romskih naselja s približno 20.000 stanovnika, upozorava Amnesty.

U Evropi živi između 10 i 12 miliona Roma, od čega su polovina državljani EU-a [EPA]. Romi su sve više žrtve nasilja u Europi, a države ne uviđaju problem u dovoljnoj mjeri, tvrdi Amnesty International u izvješću objavljenom povodom Međunarodnog dana Roma.

„Vlade nerado priznaju širinu problema i slabo reagiraju kad se s njim treba boriti“, ocjenjuje Marco Perolini iz svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava. U Francuskoj ta organizacija dovodi u pitanje ulogu policije, optužene da proganja tu manjinu zatvaranjem 165 romskih naselja, sa približno 20.000 osoba u 2013. godini.

Organizacija optužuje snage reda da ne štite dovoljno Rome i ne traže uvijek krivce za napade na njih. Amnesty proziva Češku, gdje su skupine krajnje desnice organizirale 2013. nekoliko prosvjeda protiv Roma, što vlasti nisu jasno osudile. U češkom gradu Duškovu gradonačelnica je čak sudjelovala u jednom od tih prosvjeda, piše Amnesty.
Amnesty u Grčkoj optužuje policiju da nije intervenirala u napadu na romsku zajednicu u Etoliku, na zapadu zemlje, u siječnju 2013. godine.

Pozivaju i druge vlade da kontroliraju policiju, kako ne bi upotrebljavala pretjeranu silu prilikom intervencija u naseljima, da učinkovitije gone počinitelje tih djela rasističkog karaktera, te da vode statistiku o nasilju protiv Roma.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/amnesty-jaca-nasilje-nad-evropskim-romima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*