02.9.2014, NIAR – Tek onda kada romski narod u Evropi bude pristupio socijalnoj inkluziji, Jugoistočna Evropa će moći da se naziva Evropom progresa i jednakosti

02.9.2014, NIAR – Tek onda kada romski narod u Evropi bude pristupio socijalnoj inkluziji, Jugoistočna Evropa će moći da se naziva Evropom progresa i jednakosti

Beograd, 2.09.2014.god. (NIAR) – Bajram Haliti, glavni i odgovorni urednik ,,Novinsko-informativne agencije Roma”, je danas izjavio za portal niar.rs:Inkluzivno društvo je bilo i ostaje ključan prioritet Evropske Unije od usvajanja Konvencije o zaštiti ljudskih prava i fundamentalnih sloboda (1950), čineći značajne i vidljive progrese tokom vremena. Kao rezultat, jak i održiv politički i ekonomski razvoj je omogućio evropskom progresu da na svim nivoima transformiše Evropu u izražajan i napredan kontinent sa poboljšanim životnim uslovima svih društvenih grupa.

Primena takvih inkluzivnih politika je omogućila mnogim obespravljenim zajednicama u Evropi da se izdignu iznad svoga statusa, pružila je pristup milionima ljudi da žive i da teže pristojnom životu – kao prirodno osnovno pravo svih ljudskih bića. Kao rezultat takvih evropskih ideologija i praksi, mi imamo sadašnju Evropu i njen progres.

Uprkos naporima i dobrim namerama EU, država članica EU, drugih ne-EU država i sektora volontera, uprkos resursima uključenim u izvikanu socijalnu inkluziju romskog naroda, nažalost romski narod danas, kao i u prošlosti, broji siromašne ishode, siromašan napredak i siromašan pristup socijalnoj inkluziji kao osnovnom obliku ljudskih prava.

Stoga, sve dok socijalna inkluzija i prava romskog naroda ostaju samo teorija na političkoj agendi, onda je Jugositočna Evropa bila i ostala progresivna i razvijeno mesto samo za ljude koji uživaju pristup svojim pravima, ali ne i za Rome. Sve dok zakonodavnim i izvršnim instrumentima nedostaje implementacija, i dok ne donose stvaran socijalno-ekonomski pristup razvoju romskog naroda – stigmatizovan i isključen romski narod ne može biti okrivljen za svoje istorijske okolnosti.
Tek onda kada romski narod u Evropi bude pristupio socijalnoj inkluziji, Jugoistočna Evropa će moći da se naziva Evropom progresa i jednakosti.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*