03.9.2014, Sve vesti – Da li je ovo početak nove gasne ere

03.9.2014, Sve vesti – Da li je ovo početak nove gasne ere

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je ceremoniji povodom početka radova na gasovodu Snaga Sibira, kojim bi trebalo da se transportuje gas do Kine.

“Počinjemo najveći projekat izgradnje na svetu. Neće biti važnijeg projekta u bliskoj budućnosti”, istakao je Putin u Jakutiji, u istočnom delu Sibira.
Kako prenose ruske agencije, Putin je izjavio da je reč o projektu koji je veoma važan za Rusiju kao i za Kinu. Nakon što stvorimo mrežu gasovoda na Dalekom istoku i u Sibiru, imaćemo mogućnost da spojimo evropski deo gasovodnog sistema s istočnim, što će nam dati velike prednosti za preusmeravanje gasa, u zavisnosti od situacije na svetskim tržištima – ili na zapad, više i efikasnije, ili na istok – istakao je šef ruske države.

Vladimir Putin
Gasovod “Sila Sibira” biće dugačak 4.000 kilometara i kapaciteta od 61 milijarde kubnih metara. Izgradnja gasovoda i potrebne infrastrukture procenjena je na 55 milijardi dolara. Izgradnja kineskog dela gasovoda počeće u prvoj polovini 2015.godine, precizirao je potpredsednik kineske vlade Džang Gaoli. Rusija sada izvozi gas u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i Evropsku uniju.

http://www.svevesti.com/a272866-da-li-je-ovo-po%C4%8Detak-nove-gasne-ere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*