04.9.2014, NIAR – ROMI I DALJE NAJOBESPRAVLJENIJA ETNIČKA GRUPA U EVROPI

04.9.2014, NIAR – ROMI I DALJE NAJOBESPRAVLJENIJA ETNIČKA GRUPA U EVROPI

Beograd, 4.09.2014.god. (NIAR) – Bajram Haliti, glavni i odgovorni urednik ,,Novinsko-informativne agencije Roma”, je danas izjavio za portal niar.rs: Romi i dalje ostaju najobespravljenija etnička grupa u Evropi. Skoro svugde, njihova osnovna prava su ugrožena. Poslednjih godina zabeleženi su uznemirujući slučajevi rasističkih izgreda protiv Roma. Diskriminacija Roma prilikom zapošljavanja, u školstvu, zdravstvu, administrativnim i drugim javnim službama je uobičajena u mnogim društvima. Govor mržnje protiv Roma produbljuje negativne predrasude koje preovladjuju u evropskom javnom mnjenju.

Ljudska bezbednost ima za cilj zaštitu ljudskih prava, i to sprečavanjem sukoba i rešavanjem dubokih uzroka nesigurnosti i ranjivosti. Strategija ljudske bezbednosti teži uspostavljanju globalne političke kulture zasnovane na ljudskim pravima. U tom kontekstu, obrazovanje za ljudska prava je strategija koja vodi ljudskoj bezbednosti, budući da osnažuje ljude da rešenje svojih problema iznalaze na osnovama zajedničkog globalnog vrednosnog sistema i pristupa zasnovanog na pravima i pravu, a ne na moći. Ljudska bezbednost promoviše se u celokupnom društvu na decentralizovan način, počevši od osnovnih potreba ljudi, kako žena tako i muškaraca, odnosno od pitanja lične sigurnosti, siromaštva, diskriminacije, socijalne pravde i demokratije.

Mnogo toga povezuje ljudska prava i ljudsku bezbednost. ,,Bezbednost» , u smislu lične bezbednosti (npr. Zaštita od samovoljnog pritvaranja) , socijalne sigurnosti (npr.osiguravanje osnovnih potreba kao što je hrana) i  međunarodne bezbednosti (pravo na život u bezbedno međunarodnom poretku) istovetna je s postojećim ljudskim pravima. Politika bezbednosti mora biti znatno više povezana sa strategijama širenja ljudskih prava, demokratije i razvoja. Ljudska prava, humanitarno pravo i izbegličko pravo daju normativni okvir od koga polazi pristup ljudska bezbednost.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*