04.9.2014, Riznica Srpska – ŠABAN BAJRAMOVIĆ

04.9.2014, Riznica Srpska – ŠABAN BAJRAMOVIĆ

“ŠABAN BAJRAMOVIĆ JE NAJPLODNIJI, NAJPROSLAVLJENIJI, NAJZNAČAJNIJI ROMSKI PEVAČ, KOMPOZITOR I PESNIK NA PROSTORIMA BALKANA. MEĐU HILJADAMA TEKSTOVA KOJI SU ŠIROM SVETA NAPISANI O OVOM AUTORU, NEMA NI JEDNOG U KOME PORED NJEGOVOG IMENA NE STOJI ‘KRALJ CIGANSKE MUZIKE'”

ŠABAN BAJRAMOVIĆ

Šaban Bajramović je rođen 16. aprila 1936. u Nišu. Školu gotovo da i nije pohadjao a muzičko obrazovanje stekao je, kao i većina pripadnika njegovog naroda, na ulici. 

U devetnaestoj godini je, zbog ljubavi, pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku. Pošto je na Vojnom sudu izjavio da niko ne može da ga osudi onoliko koliko on može da izdrži, kazna mu je bila povećana na pet i po godina.

Na Golom otoku, Šaban Bajramović je, međutim, osnovao zatvorski orkestar koji je, između ostalog, svirao džez, Amstronga, Sinatru, španske i meksičke melodije. Danas on kaže da je Goli otok bio njegov životni univerzitet, na kome je formirao način na koji razmišlja.

Prvu ploču je snimio 1964. godine a danas iza njega stoji oko dvadeset albuma i pedesetak singlova. Napisao je i komponovao je, kako kaže, oko sedam stotina pesama. Preko dvadeset godina je bio na čelu grupe “Crna Mamba” sa kojom je obišao pola sveta. Na poziv Nehrua i Indire Gandi bio je u Indiji, gde je proglašen Kraljem svetske ciganske muzike.

U protekloj deceniji, snimao je filmove sa Goranom Paskaljevićem (“Nedeljni ručak” i “Anđeo čuvar”) kao i sa Emirom Kusturicom (“Crna mačka, beli mačor”). Bio je inspiracija nebrojanim umetnicima, među kojima je i Goran Bregović, koji je često od Šabana Bajramovića preuzimao teme i melodije…

http://www.riznicasrpska.net/muzika/index.php?topic=131.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*