15.9.2014, NIAR – TOMAŽ KAČO MLADI PIJANISTA ZBOG FINANSIJA NEĆE ZAVRŠITI NAJPRESTIŽNIJI MUZIČKI KONZERVATORIJUM U BOSTONU

15.9.2014, NIAR – TOMAŽ KAČO MLADI PIJANISTA ZBOG FINANSIJA NEĆE ZAVRŠITI NAJPRESTIŽNIJI MUZIČKI KONZERVATORIJUM U BOSTONU

Ostrava, 15.09, NIAR – Preskupa školarina i ne postojanje sponzora sprečiće jednog od najdarovitijih romskih mladih pijanista, Tomaža Kaču da završi Berkli muzički koledž u Bostonu, najprestižniju svetsku školu džeza i popa.

„Do sada sam za kandidaturu uložio sve što sam zajedno sa mojom porodicom skupio. Uspeo sam da među 8.000 kandidata budem primljen, ali 4 godišnje studije su jako skupe i ako ne nađem sponzora biću prinudjen da odbijem poziv“, kaže Tomaž Kač.

„Nas je bilo 12 dece. Moj otac i majka su želeli da ja posatnem muzičar. Sviram klavir od 5 godine kao samouk i tek sa 13 sam uspeo da upišem muzičku školu, a potom i Janačkov konzervatorijum. Sada sam na završnoj godini master studija. Rastao sam uz romsku muziku, zatim sam zavoleo klasičnu muziku, Šopena… , potom džez. Sada se s ponosom vraćam korenima i sviram izvornu romsku muziku sa posebnim aranžmanima.“, predstavio se Tomaž.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*