21.9.2014, Public policy – Lažni Romi na fakultetima

21.9.2014, Public policy – Lažni Romi na fakultetima

Projekat: Romkinje i Romi u Srbiji: Koliko se osećaju bezbedni?

Lažni Romi na fakultetima

Srbija je uvela afirmativne mere za upis Roma na fakultete, kako bi pomogla toj ranjivo etničkoj i socijalnoj manjini da, obrazujući se, izađe iz začaranog kruga siromaštva. Te se mere, međutim, zloupotrebljavaju…

Vest bi mogla da glasi: u Srbiji je sve više Roma koji upisuju fakultete. I to je donekle tačno, u poređenju sa periodom od pre deset i više godina. Ali, samo donekle, s obzirom da je u Srbiji zapravo sve više „lažnih Roma“, odnosno onih mladih ljudi koji se tako izjašnjavaju jer su smislili način kako da prevare državu.

Naime, afirmativne mere uvedene su kako bi pripadnici romske nacionalne zajednice što lakše upisali fakultete i ujedno dobili stipendije za školovanje i lakše obezbedili smeštaj u studentskim domovima. Država je, dakle, ispravno pošla od teze da nema emancipacije ranjive romske zajednice bez obrazovanja i bez stvaranja romske intelektualne elite.

Prema tim merama, Romi se upisuju na univerzitete u okviru kvote od dva odsto od ukupnog broja mesta na pojedinačnom fakultetu. Ta je kvota, međutim, sve više ugrožena, kažu u Nacionalnom savetu Roma, pojavom „lažnih“ Roma.

S druge strane, Ustav i zakoni propisuju da svako može da se izjašnjava i opredeljuje za nacionalnu pripadnost onako kako se oseća. Samim tim, praktično je nemoguće dokazati da neko nije Rom, ukoliko se već tako izjasnio. „Kvaka 22“, reklo bi se.

http://www.publicpolicy.rs/arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*