25.9.2014, RTS – Selaković: Advokati će moći bez straha na posao

25.9.2014, RTS – Selaković: Advokati će moći bez straha na posao

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će stavljanje van snage Uputstva Advokatske komore Srbije, po kom advokati moraju da štajkuju pod pretnjom disciplinskih sankcija i isklučenja iz advokature, omogućiti advokatima koji žele, već sutra počnu sa radom.

Nikola Selaković je, gostujući na Pravnom fakultetu, rekao da je Ministarstvo pravde predložilo Vladi da na osnovu zakonskih ovlašćenja obustavi primenu Uputstva Advokatske komore Srbije i da uputi Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti, javlja Tanjug.

“Upravo to će biti znak advokatima koji žele da rade da se sutra vrate u sudnice i da budu dostojanstveni predstavnici advokatske struke na ovaj način na koji to ne ugrožava ni interese građana ni interese države”, rekao je Selaković.

Selaković je istakao da u Srbiji ima mnogo advokata koji žele da rade, iako zameraju mnoge stvari “u vođenju politike što Ministarstva što Komore”.

Ministarstvo pravde, kaže Selaković, ostaje otvoreno za razgovore sa advokatima na sve teme koje oni smatraju problematičnim za svoj rad što ne znači da sve može da se dogovori kako oni žele.

“I dalje insistiram na tome da napravimo dobar dogovor oko paušalnog oporezivanja advokata, ali da prekinemo sa izuzetno lošom praksom koja je nekoliko prethodnih decenija ovde postojala – da pojedincu makar to bio advokat, država sistemskim propisima dozvoljava da ne prijavljuje svoje prihode na koje treba da plate porez”, rekao je ministar pravde.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da imate ljude koji plaćaju paušalni porez od 15, 20, ili 30 hiljada dinara mesečno a da imaju prihode veće od 15, 20 i 50 hiljada evra.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*