26.9.2014, NIAR – Promocija romskog književnog stvaralaštva: OD DRAME DO REČNIKA

26.9.2014, NIAR – Promocija romskog književnog stvaralaštva: OD DRAME DO REČNIKA

Beograd, 26. 09.2014. god. (NIAR) – U okviru Malogospojinskog sajma knjiga, u šabačkom kulturnom centru, proteklog četvrtka održana je promocija dve knjige romskog autora Bajrama Halitija: dokumentarna drama „Romi u paklu Jasenovca“ i Srpsko-romsko-engleskog rečnika u izdanju Beoknjige iz Beograda. Takođe, održano je i predavanje na temu: Zločini nad Romima, Srbima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata.

SLIKA  5

O Rečniku je govorio direktor „Beoknjige“ , Radovan Ilić i autor Brajram Haliti dok je o knjizi „Romi u paklu Jasenovca“ prikaz dao Žarko Pavlović, direktor IVIS publishing-a iz Šapca, koji je kazivao i stihove iz Halitijeve zbirke pesama „Romi pred zidom smrti Aušvica“.

Govoreći o ovoj dokumentarnoj drami, Pavlović je istakao da je u zemljama pod okupacijom nemačkog rajha, a posebno u logorima u Aušvicu, Dahauu, Buhenvaldu, Jasenovcu nestalo oko tri i po miliona Roma.

Istoričari zaboravljaju tih tri i po miliona Roma koji su nestali u dimu krematorijuma i lomača, međutim, to je činjenica, i u većini dela koja obrađuju svet koncentracionih logora nema ni retka.

5

U Pavelićevoj NDH išlo se za potpunom likvidacijom Roma, Srba i Jevreja. Po sadizmu prema njima, ustaše su gotovo nadmašile svoje nacio-fašističke gospodare. Romske žrtve genocida nisu obeštećene. Ceo svet zna za ubistvo šest i po miliona Jevreja, ceo svet govori o tragediji jevrejskog naroda – malo ko govori o tragediji Roma. Romskih tri i po miliona u Drugom svetskom ratu još nisu zvanično priznato od strane nemačke vlade, i nijedna službena knjiga ne govori o romskom holokaustu.

Strahote Drugog svetskog rata podstakle su formiranje Ujedinjenih nacija, a Generalna Skupština je jednoglasno usvojenom Rezolucijom broj 60/7 od prvog novembra 2005. godine, označila 27. januar Međunarodnim danom sećanja na žrtve holokausta. Ljudska prava za sve, bez razlike u rasi, polu, jeziku ili religiji, jedno su od temeljnih načela zabeleženih u ovoj povelji.

Promociji je pored velikog broja prisutnih prosustvovao i episkop Šabačke eparhije, g-din Vladika Šabački Lavrentije sa sveštenstvom.

Žarko Pavlović
Foto: Srđan Pavlović

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*