26.9.2014, Sve vesti – Nikolić se obraća Generalnoj skupštini UN

26.9.2014, Sve vesti – Nikolić se obraća Generalnoj skupštini UN

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji predvodi delegaciju Srbije u višednevnoj radnoj poseti Njujorku obratiće se danas učesnicima 69. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, od ponedeljka su u Njujorku imali brojne bilateralne sastanke, a predsednik Srbije razgovarao je s generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom razgovarao je o evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, sanaciji štete posle poplava i drugim pitanjima.

Kako je rečeno Tanjugu u srpskoj delegaciji, Nikolić je izrazio spremnost da Srbija nastavi angažman u okviru mirovnih operacija UN kao konkretan doprinos međunarodnom miru i bezbednosti, kao i da se svojim stručnim kapacitetima uključi u u borbu protiv sirenja virusa ebole.

Kada je reč o borbi protiv međunarodnog terorizma, u prvom redu ISIL, Nikolić se saglasio sa ocenom pretnje koju ISIL predstavlja po region Bliskog istoka, ali i Evropu.

Bana je interesovalo i predstojeće srpsko predsedavanje OEBS-om, a Nikolić ga je obavestio o spremnosti Srbije za preuzimanje predsedvanja i kapacitetu da doprinese rešavanju kriza, posebno one u Ukrajini.

U tom smisilu je naglasio principijelnu podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu ove zemlje i u međunarodnim odnosima uopšte, što na žalost nije poštovano u slučaju naše zemlje.

http://www.svevesti.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*