Kućni lekar – GASTRONOMSKE NAVIKE, KULINARSKI OBIČAJI I TRADICIJA ROMA: CIGANSKA TORTA

Kućni lekar – GASTRONOMSKE NAVIKE, KULINARSKI OBIČAJI I TRADICIJA ROMA: CIGANSKA TORTA

Tamno testo:

  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 7 jaja
  • 150 g badema
  • 100 g mlevenog keksa
  • 150 g marmalade od kajsija
Svetlo testo:

  •  170 g brašna
  •  140 g maslaca
  •  70 g šećera
  •  rendana kora i sok od 1 limuna
  •  1 žumance
  •  so
čokoladna glazura:

  •   120 g šećera
  •   120 č cokolade
  •   6 kašika vode
  •   50 g maslaca

Priprema tamnog testa:

Maslac i šećer penasto umutite pa dodajte u masu rastopljenu čokoladu. Za vreme mešanja postepeno dodajte jedno po jedno žumance. U penastu masu dodajte neoljuštene mlevene bademe, mleveni keks i šne od belanaca. U dobro namašteni kalup istresite masu i pecite je u rerni 50 minuta na temperaturi 180 – 200°C.
Priprema svetlog testa:

U prosejano brašno izmrvite maslac, dodajte šecćer, rendanu koru i sok od limuna, žumance i na vrh noža soli. Brzo zamesite prhko testo i ispecite ga u namašćenom i pobrašnjenom kalupu za torte. Ohlađeno tamno testo presecite horizontalno na dve polovine. Svaku polovinu premažite marmeladom od kajsija, a tortu složite tako da izmedu tamnih kora bude svetla. Tortu prelijte čokoladnom glazurom.
Priprema glazure:

U loncu karamelizujte šećer, ali vodite računa da ne pregori. Dodajte omekšanu čokoladu i vodu. Kada se masa sjedini umešajte maslac, sklonite sa vatre pa kada se glazura malo ohladi prelijte tortu.
Napomena:

Umesto badema možete upotrebiti orahe ili kikiriki. Kore možete poprskari nekim likerom, radi boljeg ukusa.

http://www.kuvarica.net/inter_romi/index.html#slatko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*