Tamno testo:
|
Svetlo testo:
|
čokoladna glazura:
|
Priprema tamnog testa:
Maslac i šećer penasto umutite pa dodajte u masu rastopljenu čokoladu. Za vreme mešanja postepeno dodajte jedno po jedno žumance. U penastu masu dodajte neoljuštene mlevene bademe, mleveni keks i šne od belanaca. U dobro namašteni kalup istresite masu i pecite je u rerni 50 minuta na temperaturi 180 – 200°C.
Priprema svetlog testa:
U prosejano brašno izmrvite maslac, dodajte šecćer, rendanu koru i sok od limuna, žumance i na vrh noža soli. Brzo zamesite prhko testo i ispecite ga u namašćenom i pobrašnjenom kalupu za torte. Ohlađeno tamno testo presecite horizontalno na dve polovine. Svaku polovinu premažite marmeladom od kajsija, a tortu složite tako da izmedu tamnih kora bude svetla. Tortu prelijte čokoladnom glazurom.
Priprema glazure:
U loncu karamelizujte šećer, ali vodite računa da ne pregori. Dodajte omekšanu čokoladu i vodu. Kada se masa sjedini umešajte maslac, sklonite sa vatre pa kada se glazura malo ohladi prelijte tortu.
Napomena:
Umesto badema možete upotrebiti orahe ili kikiriki. Kore možete poprskari nekim likerom, radi boljeg ukusa.
http://www.kuvarica.net/inter_romi/index.html#slatko |