Kućni lekar – GASTRONOMSKE NAVIKE, KULINARSKI OBIČAJI I TRADICIJA ROMA:  CIGANSKI GULAŠ

Kućni lekar – GASTRONOMSKE NAVIKE, KULINARSKI OBIČAJI I TRADICIJA ROMA: CIGANSKI GULAŠ

• 500 g luka
• 2 zelene paprike
• 2 crvene paprike
• 100 g mesnate dimljene slanine
• 200 g masti
• 350 g govedine za gulaš
• 350 g svinjetine od buta • 2 režnja belog luka
• 2-3 kašike slatke aleve paprike
• 2-3 kašike supe
• 5 pet manjih paradajza
• so
• biber
• 1 kašičica brašna.

Oljuštite luk i narežite na tanke kriške. Paprike operite, prorežite, očistite od peteljki i semena i narežite na rezance. Slaninu narežite na kockice i propržite na masti.

Umešajte meso isečeno na krupnije kocke i popržite ga sa svih strana. Dodajte luk, papriku i sitno seckani beli luk. Dinstajte na laganoj vatri. Alevu papriku razmutite u supi kojom ćete dolivati gulaš dok se dinsta.

Paradajz poparite vrelom vodom, oljuštite i isecite na kockice. Umešajte ga u gulaš posolite, pobiberite i dinstajte još 15 minuta. Razmutite brašno u malo vode i uz neprekidno mešanje dodajte gulašu. Kuvajte još par minuta dok se saft ne zgusne po vašem ukusu. napomena: pravi ciganski gulaš KUVA SE NA CIGANSKI NAČIN, U KOTLU NAD VATROM…

Zato je je dobra ideja za okupljanje društva na nekom pikniku.

Izvor: http://www.kuvarica.net/inter_romi/gulas.html

Priredila: Vladana Lilić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>