Kućni lekar – GASTRONOMSKE NAVIKE, KULINARSKI OBIČAJI I TRADICIJA ROMA:  JEDNOSTAVNI CIGANSKI KOLAČ

Kućni lekar – GASTRONOMSKE NAVIKE, KULINARSKI OBIČAJI I TRADICIJA ROMA: JEDNOSTAVNI CIGANSKI KOLAČ

za testo:
• 4 žumanca
• 150 gr šećera
• 1 šolja mleka
• 1 šolja ulja
• 1 kašika kakaa
• 1 kesica praška za pecivo
• 150 gr brašna

za fil:
• džem od šipurka, jagoda ili kajsija (po želji)
za preliv:
• 4 belanca
• 8 kašika šećera

Žumance dobro izmutite sa šećerom. Dodajte mleko, ulje i brašno u koje ste umešali prašak za pecivo i kakao. Sve dobor izmešajte i pecite na tihoj vatri, u tepsiji prečnika oko 30 cm. Ostavite da se ohladi. Ohlađen kolač premažite džemom. Umutite čvrst šne od belanaca i šećera i i njime premažite kolač. Kolač ponovo vratite u rernu zagrejanu na 50°C, na petnestak minuta, da se belance osuši.

Izvor: http://www.kuvarica.net/inter_romi/kolac_1.html

Priredila: Vladana Lilić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>