11.10.2014, NIAR – ALEKO ARSENOV TAKOĐE TRAŽI IMENOVANJE KOMESARA ZA ROME NA NIVOU EVROPSKE UNIJE

11.10.2014, NIAR – ALEKO ARSENOV TAKOĐE TRAŽI IMENOVANJE KOMESARA ZA ROME NA NIVOU EVROPSKE UNIJE

Lijež, 11.10, NIAR – Predsednik evropskih integracija Roma, Aleko Arsenov, Rom stalno nastanjen u Liježu u Belgiji javno je izneo svoju strategiju za suštinsko rešavanje institucionalnih problema Roma u EU i ponudio konkretna rešenja.

Aleko Arsenov niar 3On predlaže, slično Soraji Post, romskom parlamentarcu iz Švedske, da se ustanovi evropski komesar za pitanja Roma, kao inter-državne nacionalne manjine u Evropi koji bi bio najviši predstavnik romske populacije u najvišem telu EU. „Praksa je pokazala da je to jedino održivo rešenje i stvarna participacija političke volje da se krene u suštinsko rešavanje statusa i položaja romskog naroda u državama članicama EU“, naglasio je Arsenov, „Ja imam u vidu i konkretnog čoveka koji svojim intelektualnim i obrazovnim kapacitetima nema premca među Romima, dok se sa druge strane decenijama beskrupulozno bori za prava Roma, za standardizaciju romskog jezika, kao i za priznavanje Roma kao evropske nacionalne manjine. Reč je o Bajramu Halitiju, masteru prava i doktorantu, književniku, publicisti, lingvisti i čoveku koji je u svojoj karijeri stekao bogato iskustvo u delovanju na političkoj sceni kako u Srbiji, tako i širom planete, bivšem Generalnom sekretaru Svetske unije Roma,  čoveku koji je sa dužnim poštovanjem priman u svim institucijama od Evrope do Ujedinjenih nacija i prapostojbine Indije. Kada se ta funkcija ustanovi, prvi koji mora da bude imenovan na tu funkciju mora da bude kapaciteta Bajrama Halitija jer Romi trenutno nemaju kvalitetnijeg čoveka za tu poziciju“ izričit je Aleko Asenov. „ Sva intelektualna elita Roma iz sveta treba da podrže ovog čoveka ukoliko želimo da zaista nešto promenimo u pravcu odbrane ljudskih i manjinskih prava Roma u Evropskoj uniji.“

Još uvek nema informacija kako je ova inicijativa, kao i inicijativa Soraje Post prihvaćena u evropskim institucijama, a NIAR će Vas redovno obaveštavati o tome.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*