11.10.2014, NIAR – U PETAK U 24.00 ZAVRŠENO PODNOŠENJE KANDIDATURA ZA IZBORE ZA NACIONALNE SAVETE ZAKAZANE ZA 26. OKTOBAR

11.10.2014, NIAR – U PETAK U 24.00 ZAVRŠENO PODNOŠENJE KANDIDATURA ZA IZBORE ZA NACIONALNE SAVETE ZAKAZANE ZA 26. OKTOBAR

Zemun, 11.10, NIAR – U ponoć petak na subotu završeno je podnošenje kandidatura za rukovodstva nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji koji učestvuju na izborima zakazanim za 26. Oktobar. Pravo da podnesu liste imale su organizacije, političke partije manjina i grupe birača prema sporazumu u skladu sa Zakonom. Podsećamo da se po prvi put priređuju izbori po principu neposrednog biranja, za razliku od dosadašnjeg elektorskog sistema. Predstavnici manjina će preko ovih saveta ostvarivati pravo na autonomiju uprave u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i upotrebe jezika i pisma.

Pravo na učešće na izborima i pravo da se kandiduju imala su lica koja su u prethodnom periodu izvršila prijavu na posebne biračke spiskove, odnosno koja su se u skladu sa Zakonom izjasnili da pripadaju određenoj manjinskoj zajednici u Srbiji.

Na opšte iznanađenje Romi su istakli samo četiri liste:

  1. SAVEZ ZA PROMENE-LJUDI PO MERI ČOVEKA koju predvodi Muhamed Osman,
  2. NAŠA ROMSKA LISTA – DUŠKO JOVANOVIĆ
  3. ASOCIJACIJA ROMA SRBIJE – VLADAN STANOJEVIĆ
  4. PRAVDA I ISTINA ZA SVAKOG ROMA – TANE KURTIĆ

Za liderstvo u naredne četiri godine među Egipćanima bore se dva lidera koja su već bila na čelu nacionalnog saveta Egipćana, svako u svom mandatu:

  1. ZAJEDNO ZA BOLJE SUTRA koju predvodi Seladin Osman
  2. ZA JOŠ BOLJU BUDUĆNOST – AGIM AJRA- još uvek aktuelni Predsednik NSEM

Za vođenje Aškalija u ponudi su tri liste:

  1. AŠKALIJE ZA NAPREDAK-ABEDIN TOPLICA
  2. AŠKALIJE: IDEMO DALJE – AFRODITA DEMIR
  3. AŠKALIJE, ALI ZAJEDNO – ILJAZ RAMADANOVIĆ

Obzirom da po Zakonu podnosioci lista koji nisu imali kompletnu dokumentaciju imaju rok do ponedeljka da isprave greške, postoji mogućnost da se pojavi još neka lista.

U predizbornoj kampanji koriste se svi instrumenti političke borbe za naklonost biračkog tela, a na biračima je da 26. Oktobra svojim glasovima odluče kome će pokloniti poverenje da ih vodi u naredne četiri godine.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*