18.10.2014, Sve vesti – Vučić i Merkel: Podrška reformama, stabilnost regiona

18.10.2014, Sve vesti – Vučić i Merkel: Podrška reformama, stabilnost regiona

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obavestio je danas nemačku kancelarku Angelu Merkel da će Srbija, bez obzira na incidente na utakmici Srbija – Albanija, učiniti sve da očuva stabilnost u regionu, a nemačka kancelarka je potvrdila podršku Berlina Beogradu.

4Vučić i Merkel razgovarali su telefonom, a nemačka kancelarka je, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazila podršku evropskom putu i reformama koje Srbija na tom putu mora da sprovede.

Kako je saopsteno, tema razgovora bila je i regionalna stabilnost, a predsednik Vlade Srbije je rekao da će Srbija, bez obzira na incidente koji su se dogodili na fudbalskoj utakmici između reprezentacije Srbije i Albanije, učiniti sve da očuva političku i ekonomsku stabilnost, kako u Srbiji tako i u celom regionu, Vučić i Merkelova saglasili su se i da je stvaranje dobrog poslovnog ambijenta u Srbiji važan uslov za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje, navodi se u saopštenju.

Incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija bio je jedna od centralnih tema telefonskog razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Kako je objavio “Informer”, njihov razgovor u sredu trajao je više od pola sata i bio je veoma otvoren.
“Odmah su razmenili mišljenja i utiske posle incidenta na stadionu Partizana. Vučić je ponovio svoj stav da je sve izrežirano kako bi se zgazio ponos Srbije, uprkos njegovim upozorenjima EU zvaničnicima”, piše “Informer”.

List je dodaje da je Vučić, završivši izlaganje, američkom kolegi otvoreno rekao: “Gospodine Bajden, sada možete da birate između “velike Albanije” i normalne Srbije”.
“Bajden mu je na to odmah odgovorio: SAD svakako ne podržavaju “veliku Albaniju”. Srbija ima našu punu podršku”, preneo je sagovornik “Informera”.

Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima saopštila je u sredu da je Vučić razgovarao sa Bajdenom, koji je ponovio da SAD daju punu podršku evropskom putu Srbije, kao i da su dvojica sagovornika postigla saglasnost o značajnom unapređenju bilateralnih odnosa.

Evropska unija izrazila je razočaranje zbog prekida fudbalske utakmice između Srbije i Albanije posle provokacije, ali je pohvalila profesionalizam srpskih vlasti u datoj situaciji, izjavila je u sredu Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice.

Ona je na redovnom brifingu za novinare u Evropskoj komisiji demantovala da je EU na bilo koji način umešana u incidente na utakmici Srbija i ddoala da u EU smatraju da politikom ne smeju upravljati provokacije na stadionu.

“Naglašavamo važnost regionalne saradnje i pozdravljamo planiranu posetu premijera (Edija) Rame Srbiji”, rekla je ona.

Kocijančič je u četvrtak u Briselu ponovo istakla da bi poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji bila dobrodošla uprkos incidentima na fudbalskoj utakmici u Beogradu.
“Smatramo da bi Ramina poseta Srbiji bila dobrodošla u smislu nastavka procesa pomirenja i unapređenja saradnje u regionu”, rekla je Kocijančič novinarima.

Ona nije htela da komentariše navode medija da se iz Brisela vrši pritisak na Beograd i Tiranu da se poseta, i pored teških reči razmenjenih nakon incidenta, ipak održi.
“Naš stav je jasan: do posete treba da dođe jer je to u intersu svih i u skladu sa obavezama koje su Srbija i Albanija preuzele kao zemlje kandidati”, rekla je Kocijančič izveštaču Tanjuga.

Na uporne zahteve novinara sa Kosova i iz Albanije da Evropska komisija osudi šovinističko skandiranje srpskih navijača sa tribina i navodno maltretiranje albanske delegacije, ona je rekla da ostaje pri izjavi da politici nema mesta na sportskim tribinma i da su se srpske vlasti tokom utakmice profesionalno ponašale.

http://www.svevesti.com/a275219-vu%C4%8Di%C4%87-i-merkel-podr%C5%A1ka-reformama-stabilnost-regiona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*