20.10.2014, Južne vesti – Sve više Roma bira fakultet

20.10.2014, Južne vesti – Sve više Roma bira fakultet

Dok je pre dvadesetak godina u Srbiji bilo ukupno 300 visokoobrazovanih Roma u Srbiji, danas toliko njih toliko upiše fakultet u jednoj godini. Među njima je Nišlijka Fatima Šabanović koja studira farmaciju.

Ona je shvatila koliko obrazovanje može da pomogne unapređenju njenog položaja u društvu.

Mnogi ljudi nemaju osnovna sredstva za život i potreban im je posao, a da bi imali dobar posao opet se sve vraća na obrazovanje. Stipendije su privukle mlade da studiraju i oni su shvatili da tako mogu da imaju bolje pozicije u društvu. Vidim to zato što sam i sama korisnik stipendije Romskog obrazovnog fonda – kaže Fatima.

Suzana Paunović: Najvećih pomaka ima u obrazovanju Roma

Podaci pokazuju da je tokom Dekade Roma, koja traje od 2005. do 2015. godine, najveći napredak postignut upravo u oblasti obrazovanja. U Kancelariji za ljudska i manjinska prava kažu da je važno što je piranje unapređenja položaja Roma pokrenuto i što se o tome govori kako u Srbije, tako i u Evropi.

Položaj Roma je pitanje koje će nas pratiti kroz proces pregovaranja i pridruživanja Evropskoj uniji. U poglavlju 23. to je jedna od tema koje će se razraditi kroz akcioni plan. Imamo zakonodavni okvir, kada je položaj manjina u pitanju, daleko iznad proseka čak i nekih zemalja članica EU, ali postoje problemi u implementaciji. To je nešto na čemu ćemo kroz ceo proces pregovaranja morati mnogo intenzivnije da radimo – kaže direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Stručnjaci, međutim ističu da, iako je pomak u obrazovanju postignut, u toj oblasti ima još mnogo mesta za napredovanje, pre svega u podsticanju da se visokoobrazovani Romi po završetku školovanja zaposle.

Dragoljub Acković, zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava, kaže da u tome pomogne država.

Ta snaga ličnog primera, to nam nedostaje. Lakše bismo mogli da uđemo u romsko naselje i da kažemo da decu šalju u škole i na fakultete kada bi Romi koji imaju fakultete našli posao – kaže Acković.

U Kancelariji zaključuju da država mora da sprovodi mere afirmativne akcije, odnosno pozitivnu diskriminaciju, kako u oblasti obrazovanja, tako i u oblasti zapošljavanja.

J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Autor: Milena Milošević, Izvor: Južne vesti

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Sve-vise-Roma-bira-fakultet.sr.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*