21.10.2014, Radio Sarajevo – Prvo škola, onda brak: Rumunski Romi zabranili dječije brakove

21.10.2014, Radio Sarajevo – Prvo škola, onda brak: Rumunski Romi zabranili dječije brakove

Dorin Čoaba, samoproglašeni “kralj Roma”, najavio je ukidanje romske tradicije sklapanja brakova između djece mlađe od 16 godina, pod prijetnjom isključenjem iz zajednice, javlja Fena.

“Živimo u novom, savremenom svijetu. Vrijeme je da se promijenimo. Stoga smo odlučili da Romi mlađi od 16 godina ne treba da se vjenčavaju, kao što se to i danas dešava”, rekao je Čoaba, diplomirani pravnik i predsjednik Međunarodne unije Roma.

“Naša djeca moraju najprije da završe školu, a potom da se vjenčavaju”, kazao je on jučer, saopštavajući odluku Stabora, nezvaničnog suda koji je prije tri godine osnovala romska zajednica u Rumuniji radi rješavanja sporova između Roma.

“Oni koji ne budu poštovali ovu odluku mogli bi da budu isključeni iz naše zajednice”, dodao je on, navodi portal Balkaninsight.

Među Romima su i dalje uobičajeni brakovi između djece. Čoabin otac Florin, prvi samoproglašeni kralj Roma, oženio je 2003. godine svoju 12-godišnju kćerku Ana-Mariju dječakom starim 15 godina. Dorin Čoaba, međutim, pokušava da podstakne romsku zajednicu na promjene i zalaže se za školovanje djece, kao vid borbe protiv siromaštva.

Stručnjaci su pozdravili saopštenje Stabora, ali su upozorili da je za promjenu tradicije potrebno vrijeme.

“Integracija Roma predstavlja izazov, ali mnogi Romi su zbog posvećenosti tradiciji ostali izolovani i siromašni”, rekao je rumunski sociolog Ciprijan Nekula.

“Prevazilaženje kulturnog jaza bit će glavni izazov za romske lidere i narod, u vrijeme kada ta zajednica pokušava da nađe svoj put u svijetu koji se brzo mijenja”, kazao je Nekula, a javlja Tanjug.

U Rumuniji zvanično živi oko 620.000 Roma, mada se vjeruje da je ta brojka u stvarnosti dvostruko veća pošto se mnogi ljudi koji su porijeklom Romi ne izjašnjavaju tako zbog raširenih predrasuda prema pripadnicima te zajednice.

Radiosarajevo.ba

http://radiosarajevo.ba/novost/146167/prvo-skola-onda-brak-rumunski-romi-zabranili-djecije-brakove

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*