21.10.2014, RTV – Od EK 14.000 evra za romske NVO u Srbiji

21.10.2014, RTV – Od EK 14.000 evra za romske NVO u Srbiji

Pet romskih nevladinih organizacija dobilo je nagradu od Evropske komisije u visini od 14.000 evra za projekat “Obrazovni program za majku i dete”, a Luka Manunta iz Delegacije EU u Srbiji kaže da je integracija ove populacije od velikog značaja za dalje evropske integracije naše zemlje.

On je na konferenciji za novinare kazao da je pitanje integracije Roma u Srbiji obuhvaćeno pregovorima sa EU poglavljem 23 koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava.

“Veoma tesnoj saradnji sa srpskim nadležnim organima Evropska komisija prati proces uključivanja romske zajednice i ostvarivanje njihovih prava”, rekao je Manunta.

Ističe da je integracija Roma veoma važna za EK i poručuje da oni žele da vide da se u narednim godinama Romi u Srbiji sve više ekonomski i društveno uključuju u društvo.

Govoreći o nagradi, Manunta je rekao da se ovakvo priznanje prvi put dodeljuje kako bi se povećala “vidljivost izazova sa kojima se susreću Romi, izuzetan doprinos koji daju romske organizacije koje pomažu tim zajednicama na zapadnom Balkanu i Turskoj”.

On je podsetio i da Romi na zapadnom Balkanu i u Turskoj žive u teškoj situaciji, da su često diskriminisani, žive u siromaštvu, bez ili sa ograničenom zdravstvenom zaštitom….

Obrazovni program za majku i dete, rekla je koordinatorka projekta Tatjana Obradović Tošić, partnerski sprovodi pet romskih nevladinih organizacija iz pet gradova u Srbiji, a uz finansijsku podršku Romskog obrazovnog fonda iz Budimpešte.

Ovaj program se realizuje poslednje tri godine, a cilj je da se smanji jaz u ishodima između romske i neromske dece.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/od-ek-14.000-evra-za-romske-nvo-u-srbiji_528452.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*