22.10.2014, Politika – Vučić: SNS ima politiku za budućnost

22.10.2014, Politika – Vučić: SNS ima politiku za budućnost

Naprednjaci skromno u svojim prostorijama na Novom Beogradu obeležili šest godina rada. Srpska napredna stranka obeležila je skromno juče u svojim prostorijama u Novom Beogradu šest godina postojanja, a njen lider Aleksandar Vučić poručio je da naprednjaci imaju politiku za budućnost za narednih pet, deset i 15 godina.

On je naglasio da razume građane koji ne odobravaju mere štednje, ali to su neophodne mere, kako bi Srbija postala pristojna, normalna i uspešna zemlja.

„Živimo u teškim uslovima i nasledili smo teško breme. Naš posao nije da se dodvoravamo građanima Srbije, već da donosimo odluke koje ne moraju da se svide većini ljudi, ali znače bolju budućnost i bolju privredu i ekonomiju Srbije”, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik SNS-a koji je istovremeno i premijer Srbije.

On je dodao da Srbija, prvi put, preuzima teške mere koje već donose rezultate, navodeći primere povećanja naplate PDV-a, borbe protiv kriminala i korupcije.

Premijer Srbije rekao je da razume ljude koji ovih dana štrajkuju i protestuju, jer ne žive lako:

„Znam da radimo za njih da bi sutra imali platu i da bi za godinu ili dve imali veći lični dohodak. To su plate koje država može da izdrži i isplaćuju se u javnom sektoru.”

On je naveo da Srbija dobija iz celog sveta podršku za mere fiskalne konsolidacije i da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao na hrabrosti da ih sprovede. Navodeći da u Srbiji građani ni pod jednom vlašću nisu živeli dobro, Vučić je rekao da ni 2016. godine neće živeti kao „kao bubreg u loju”, ali će živeti bolje.

Članove stranke je pozvao da ne rade samo za SNS već i za Srbiju, jer je Srbija ispred SNS-a:

„Nije vreme za slavlje i parade. Želim vam ne da pobeđujete na izborima već da Srbija bude pristojna, normalna, uspešna i moderna zemlja. Predsednik SNS-a tvrdi da će stranka insistirati na odluci da njeni članovi ne mogu imati više državnih funkcija.

Upitan koliko članova SNS-a ima više državnih funkcija, Vučić je odgovorio da ne zna jer se bavi samo državnim pitanjima a ne stranačkim: „Jedino je bitno da li će se poštovati odluka Glavnog odbora ili neće. Kome se to ne sviđa može odmah da ide u drugu stranku”.

On je kazao da  „čelnici drugih stranaka koji glume da su u opoziciji imaju po deset funkcija, a da im državni automobil služi da se prevezu 800 metara, usput ih slupaju i napuste mesto sudara”.

Proslavi šest godina od osnivanja SNS-a prisustvovao je i predsednik države Tomislav Nikolić, koji je rekao da boljih od SNS-a nema, da naprednjaci nose veliku odgovornost i da cela Srbija gleda na poteze koje oni treba da povuku. „Svi građani su mi jednaki, sve stranke nisu

– najviše volim SNS”, istakao je Nikolić. Upitan da li mu nedostaje stranački život, Nikolić je odgovorio: „To je kao kada biste pitali da li vam nedostaju hleb ili voda.” On je dodao da je tačno znao kada treba da napusti stranku i da sada vidi da SNS može bolje i bez njega.

Ekonomski rast 2016. u Srbiji biće među najvišim u Evropi

Aleksandar Vučić očekuje da ekonomski rast Srbije u 2016. godini bude jedan od najvećih u Evropi, a da se znatan porast očekuje već sledeće godine. On je dodao da je ekonomski rast u 2013. godini iznosio 2,5 odsto, što je „više nego u prethodnih deset godina” i kao jedan od parametara dobrog rada naveo da je nezaposlenost smanjena za 46.588 osoba.

Na pitanje koliko je koštalo održavanje vojne parade povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Vučić je rekao da ne zna tačan iznos, ali da je bio „minimalan”.
„Mislim da nas je više koštala jedna druga parada, ali i ona je naša obaveza”, rekao je Vučić.

Partijama novac iz budžeta

Premijer Srbije rekao je da se političkim partijama novac iz budžeta dodeljuje na osnovu zakona koji je 2011. usvojila Demokratska stranka, ali je najavio da će taj zakon biti promenjen.

Odgovarajući na pitanje novinara kako je moguće da se smanjuju plate i penzije, a istovremeno povećavaju sume koje iz budžeta idu partijama, Vučić je rekao da strankama „ide taman toliko novca koliko je zakonom odredio DS”. „DS je planirao da te pare daje sebi, ali se onda desilo da su izgubili izbore”, naglasio je Vučić.

DS: proslava SNS-a šamar građanima

Demokratska stranka ocenila je da je proslava rođendana Srpske napredne stranke šamar građanima koji nemaju šta da slave, jer su im primanja manja, a porezi sve veći.

„Srpska napredna stranka svoj rođendan je građanima čestitala na najbolji mogući način, tako što je Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta kojim se smanjuju plate i penzije”, navodi se u saopštenju.

„Moguće je i da je Srpska napredna stranka proslavljala to što je deficit u budžetu 225, umesto 182 milijarde dinara uprkos povećanju poreza koji plaćaju građani, to što je tajnim ugovorima sklopila posao sa ’Etihadom’, koji Srbiju košta 600 miliona dolara, a arapske partnere pozajmljenih 40 miliona”, saopštili su iz DS-a.

Dejan Spalović, objavljeno: 22.10.2014.

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Vucic-Ocekujem-korisne-razgovore-s-Ramom.lt.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*