23.10.2014, Novi magazin – File: Region može da računa na milijardu evra pomoći

23.10.2014, Novi magazin – File: Region može da računa na milijardu evra pomoći

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Beogradu da je EU spremna da izdvoji do milijardu evra iz pretpristupnih fondova kao pomoć projektima za povezivanje među zemljama Zapadnog Balkana.

EU je spremna da pomogne da zemlje regiona dobiju još 10 milijardi evra u vidu zajmova od međunarodnih finansijskih institucija, rekao je File posle sastanka šefova diplomatija i ministara ekonomije Zapadnog Balkana u hotelu “Metropol”.

Evropski komesar za proširenje rekao je da su se učesnice sastanka obavezale da će od 1. januara Evropskoj komisiji podnositi program ekonomskih reformi što će, kako je ocenio, poslati dobar signal investitorima.

Kada je reč o projektima regionalne saradnje, File je rekao da je na sastanku razgovarano o povezivanju u saobraćaju i energetici među zemljama Zapadnog Balkana i sa EU.

“EU će pomoći savetima i finansijski. EU je spremna da podrži bolju povezanost sa do milijardu evra u grantovima iz instrumenata pretpristupnih fondova i sa do 10 milijardi evra zajmova iz međunrodnih finansijskih institucija do 2020”, rekao je File.

Šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću i ministru privrede Željku Sertiću, File je rekao da mogu biti ponosni kako su organizovali sastanak i poručio da je to ne samo regionalni, već i evropski događaj.

File je rekao da novi pristup EU ekonomskom upravljanju uključuje kredibilan proces reformi i ojačani nadzor Evropske komisije što treba da pomogne transformaciju privreda u regionu u funkcionalne tržišne privrede koje bi se bolje snašle s pritiskom konkurencije i silama tržišsta u Uniji.

On je dodao da bi to trebalo da zemljama Zapadnog Balkana donese koristi od proširenja pre ulaska u EU i da to znači izgradnju “ekonomkih mostova”, kao i “smanjivanje jaza” između BDP-a članica EU i zamalja kandidata.

File je na kraju rekao da je ovo njegova poslednja posete regionu u funkciji komesara za proširenje EU i zahvalio partnerima u Srbiji i u regionu na poslu koji su obavili proteklih godina.

Ministri spoljnih poslova i ekonomije Srbije, Kosova, Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije i visoki zvaničnici Evropske komisije sastali su se danas u Beogradu s ciljem da razmotre programe koji bi mogli da podstaknu privredni rast i privuku privatne institucije u region.

autor: izvor: Beta 

http://www.novimagazin.rs/vesti/file-region-moze-da-racuna-na-milijardu-evra-pomoci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*