23.10.2014, Sve vesti – Do januara novi sistem plata u javnom sektoru

23.10.2014, Sve vesti – Do januara novi sistem plata u javnom sektoru

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je spreman da razgovara sa prosvetarima, koji štrajkuju zbog smanjenja plata, ali da u to bude uključen i ministar prosvete Srđan Verbić i najavio da će do januara biti uveden novi – pravičniji sistem plata u javnom sektoru.

“Realno je i ono što će sigurno biti urađeno u narednoj godini jeste da novi sistem plata u javnom sektoru uvede novu matricu koja će uzimati u obzir odgovornost i uporedivi nivo plata u javnom sektoru i privatnom sektoru. Sve ove stvari koje izgledaju kao razlog za štrajk (prosvetara) biće otklonjene normalnijim sistemom plata”, rekao je Vujović za B92.

Vujović je naglasio da javni sektor ima za 39 odsto veće plata od privatnog sektora, koji je izvor za finsnsiranje budžeta.

Novi sistem plata će biti takav da svi budu plaćeni onako kako bi to tržište odredilo odnosno za one koji imaju rade posao veće složenosti treba da imaju više i obrnuto, rekao je ministar.

Na pitanje zašto njegovo ministarstvo nije dostavilo informacije o broju novozaposlenih u javnom sektoru, pa je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić morao da kazni Ministarstvo finansija, Vujović je kazao da nije moguće objavljiti informacije iza kojih neko ne može da stane.

Vujović je naglasio da Ministarstvo finansija objavljuje svakog meseca na sajtu podatke koje ima, a da od ostalih podataka može da objavi samo ono što im neko dostavi od indirektnihi korisnika budžetskih sredstava ili javnih preduzeća.

Prema njegovim rečima, potrebno je da ili da se izmeni Zakon o budžetskom sistemu kojim bi se definisalo ko sve mora da dostavi podatke, jer je sadašnji sistem nepotpun i da može odgovara ako objavi nepotpune podatke.

“Sada je tako da štagod uradim pogrešiću”, istakao je ministar finansija.

On smatra i da je neustavno pravo poverenika da bez prava na želbu kažnjava nekog.

http://www.svevesti.com/a275461-do-januara-novi-sistem-plata-u-javnom-sektoru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*