25.10.2014, NIAR – Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova Austrije: Srbija prioritet Austrije iduće godine

25.10.2014, NIAR – Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova Austrije: Srbija prioritet Austrije iduće godine

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc najavljuje da će Srbija tokom iduće godine biti zemlja prioriteta Austrije. On je ukazao da su građani srpskog porekla veoma dobro integrisani, te su često uspešni preduzetnici, dobri studenti i značajni umetnici koji svojim delovanjem grade čvrst most između Srbije i Austrije.

On je, u intervjuu tabloidu srbijanskih gastarbajtera frankfurtskim “Vestima“ datom povodom sutrašnjeg državnog praznika Austrije, kazao da je “Austrija blizak i odan pristalica Srbije na putu ka EU“.

“Podržavamo EU perspektivu celog Zapadnog Balkana. Naši bilateralni odnosi su na istorijski visokom nivou“, konstatovao je Kurc i dodao da će Austrija naredne godine, raditi, osim na tekućoj podršci, i na pristupnom procesu i na dva važna projekta.

S tim u vezi je naveo organizovanje Samita o zapadnom Balkanu, kao nastavak ovogodišnjeg berlinskog skupa, dodajući da zvaničan Beč u tome računa na značajni doprinos iz Srbije.

“I na polju kulture će biti zanimljivo. Tokom 2015. Srbija će biti zemlja našeg prioriteta. U tom okviru organizovaće se projekti u različitim delovima Srbije i tako dodatno biti intenzivirana kulturna razmena između Austrije i Srbije“, kazao je Kurc. On je ukazao da su građani srpskog porekla veoma dobro integrasani, te su često uspešni preduzetnici, dobri studenti i značajni umetnici koji svojim delovanjem grade čvrst most između Srbije i Austrije.

„U Austriji gotovo jedna petina stanovništva je migrantskog porekla. Cilj mora biti da se ljudi u našoj zemlji ne ocenjuju na osnovu porekla, boje kože ili vere, već na osnovu onoga što doprinose Austriji. Za to je bitno stvoriti motivaciju, omogućiti da daju doprinos, tražiti i priznati ga. Poslednjih godina smo dosta postigli i sa diskusija prešli na dela. Naravno ima još putno toga da se učini”, ukazao je Kurc za gastarbajterski tabloid.

Upitan koliko je neutralnost, na koju se Austrija posle Drugog svetskog rata obavezala, važna i moguća u globalnom svetu, on je ukazao da je neutralnost Austrije od 1955. zapisana u Ustavu i međunarodnom pravu.

“Osnovni elementi vojne neutralnosti i dalje važe, posebno kada je reč o tome da nema stranih trupa na tlu Austrije niti pristupanja vojnim savezima. Sarađujemo, međutim, angažovano na zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU. Tako su naši vojnici u BiH, policajci i eksperti na Kosovu deo misija EU. Kao partner NATO-a aktivno učestvujemo u Kforu, kojim komanduje NATO, i sa 520 vojnika imamo najveći kontingent. Vidite da je moguće i kao neko ko nije članica NATO-a učestvovati u oblikovanju međunarodne bezbednosne politike“, naglasio je Kurc.

Povodom državnog praznika on je poručio da je to praznik za sve ljude koji žive u Austriji, bez obzira na poreklo i državljanstvo.

„Više od pola veka Srbi, kao i lica iz drugih zemalja zapadnog Balkana dolaze u Austriju. U mnogim porodicama je već četvrta generacija koja raste u našoj Republici. To potvrđuje da je Austrija naša zajednička domovina“, zaključio je šef austrijske diplomatije.

Novinsko informativna agencija Roma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*