26.10.2014, Novosti – VREME JE ZA KNjIGU” Beogradski Sajam knjiga počinje 26. oktobra

26.10.2014, Novosti – VREME JE ZA KNjIGU” Beogradski Sajam knjiga počinje 26. oktobra

Najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope biće organizovana pod sloganom “Vreme je za knjigu“ uz učešće više od 500 izlagača, od kojih će 72 biti iz inostranstva.

BEOGRAD – Ovogodišnji 59. međunarodni sajam knjiga u Beogradu otvoriće kineski pisac Liu Dženjun i srpski akademik Milosav Tešić, saopštio je danas predsednik Odbora sajma Zoran Avramović na konferenciji za novinare.

Najreprezentativnija i najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope biće organizovan pod sloganom “Vreme je za knjigu“, na površini od 30.512 metara kvadratnih, uz učešće više od 500 direktnih izlagača, od kojih će 72 biti iz inostranstva, najavio je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević u prepunoj sali Media centra.

Vukosavljević je istakao da je moto kineskog štanda “Knjiga produbljuje prijateljstvo i sradnju” i da on očekuje da će ovaj sajam biit polazana osnova za bogatu kulturnu saradnju dve zemlje.

Predsednik Odbora sajma Zoran Avramović je kazao da će svečano otvaranje Sajma biti prvi put u njegovoj istoriji održano u Hali II pošto je tu smešten štand Kine koji pokriva 1.000 metara kvadratnih.

On je naglasio da se Odbor trudio da sledi sva pozitivna iskustva ranijih organizatora sajmova knjiga i da su uneli izvesne inovacije za koje su uvereni da su pozitivne.

Osvrnuo se i na podelu izlagačkog prostora koji je uvek bio kamen spoticanja i kazao da su se držali postojećih kriterijuma i smatra da je podela bila pravičnija što se videlo po manjem broju žalbi.

Odbor je, dodao je Avramović, došao do nekih novih saznanja vezanih za organizaciju sajma koja će, nada se, primeniti iduće godine.

On je podsetio da su predviđene dodele svih nagrada koje Sajam dodeljuje već decenijama: izdavač godine, izdavacki poduhvat godine, dečija knjiga godine i najlepša knjiga. Takođe biće uručena nagrada “Dositej Obradović” stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Novinari će kao i do sada dodeliti svoje nagrade najboljem izdavaču između dva sajma i izdavaču koji je imao najkorektniji odnos prema medijima.

Avramović je najavio da će kao i ranijih godina četvrtak biti rezervisan za školski dan, da su cene pojedinačnih ulaznica nepromenjene već pet godina (250 dinara) da su za grupne posete 150 i porodična je 600 dinara.

O nastupu Kine na Sajmu govorila je Lin Lijing, direktor EXPOA kineskih publikacija koja je naglasila da je Kina uputila najveću delegaciju na ovaj sajam koja broji 200 članova i među njima je 100 izdavača iz 60 izdavačke kuće kao i 12 pisaca.

Kina će predstaviti svoje odabrane pisce, knjige, publikacije o tradiciji, kineskoj civilizaciji i savremenom kineskom društvu, kazala je ona i dodala da će u okviru pratećeg programa, na kineskom štandu biti organizovani susreti pisaca i izdavača, promocije knjiga, tribine, dijalozi, otvoreni časovi kineskog jezika.

Kao najreprezentativniji predstavnici književnosti zemlje došli su pisci: A Lai, Ju Hua, Liu Dženjun, Li Er, Džang Juežan, Džao Lihung, Cao Vensjuen, Lao Ma (Ma Đunđije), Si Čhuan (Liu Đun), Mai Đija.

Predviđeno je da se od 27. do 31. oktobra, na kineskom štandu, u Biblioteci grada Beograda i na Univerzitetu u Beogradu, organizuju književne tribine.

Ona je najavila da će biti organizovan forum na temu “O razvoju izdavaštva i kulturnoj saradnji Kine i Srbije” što smatra za jednu od najvažnijih aktivnosti koje organizuje Kina. Na forumu će učestvovati predstavnici ministarstava za kulturu i medije Srbije i Kine, predstavnici kineske ambasade, pisci i izdavači a zakazan je za ponedeljak, 27. oktobra od 14:00 do 17:00 časova u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije.

Predviđeno je nekoliko tematskih izložbi koje svedoče o savremenom kineskom izdavaštvu, dometima i bogatstvu kineske kulture: Izložba fotografija svetske kulturne baštine u Kini, Dani kineskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci, izložba ilustracija savremenih kineskih dečjih knjiga i izložba fotografija “Lepote Kine – šarm provincije “Fuđijen”.

Pokrovitelj kineskog učešća na ovogodišnjem sajmu je Kineska državna uprava za medije, izdavaštvo, radio, film i televiziju, dok je organizator Kineska nacionalna korporacija za izvoz i uvoz publikacija.

Pored Kine, na sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Indije, Irana, Makedonije, Francuske, Nemačke, Japana, Holandije, Hrvatske, Rusije, Španije, Crne Gore i drugih zemalja.

Među brojnim inostranim gostima biće i: Mark Tompson i Toni Parsons – Velika Britanija, Kristof Morija – Francuska, Robert Hodel i Tomas Plecinger – Nemačka, Jan Sonergor – Danska, Dimitris Sotakis – Grčka, Sahar Delijani – Iran, Gustav Murin i Dušan Mitana – Slovačka, Petar Milošević – Mađarska, Igor Mandić – Hrvatska, Danko Šipka – SAD, Dževad Karahasan i Emir Imamović – Bosna i Hercegovina, Risto Lazarov – Makedonija.

O pratećim programima Sajma govorio je urednik, pesnik Dragan Hamović koji je istakao da će pored predstavljanja autora i tema iz Kine fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biiti usmeren je na tri godišnjice od značaja za srpsku kulturu i istoriju: 200 godina od izlaska prvih dela Vuka Stefanovića Karadžića, 150 godina od rođenja Branislava Nušsića i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Prva tri dana temtske tribine u sali “Slobodan Selenić” u Hali 1 A biće posvećene Vuku Karadžiću a zatim će, prema rečima Hamovića, biti organizovani programi kao omaž nedavno preminulim piscima koji su svojim delima do prošle godine bili u centru pažnje sajmova knjiga: Svetlani Velmar Janković, Dobrici Ćosiću i MIodragu Pavloviću.

Na nivou B hale 2 biće postavljene izložbe: Srpsko pismo i jezik kroz istoriju, Srpska književnost i Veliki rat (izložba Biblioteke Grada Beograda), Pola veka “Disovog proleća” u Čačku, Najlepše knjige iz Slovačke 2013. (Međunarodna kuća za dečju umetnost „Bibiana”, Bratislava), Plakati – ilustracije teksta – radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, Sto i jedna rečenica u opremi knjige – Alberta Kapra – radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti i Kultura ćirilice.

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:515939-Beogradski-Sajam-knjiga-pocinje-26-oktobra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*