30.10.2014, E-Novine – Ispituju se eventualne malverzacije sa pomoći poplavljenima

30.10.2014, E-Novine – Ispituju se eventualne malverzacije sa pomoći poplavljenima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da se policija i država bave svim slučajevima eventualnih malverzacija i krađa kada je reč o pomoći poplavljenim područjima. Premijer je u Jameni u opštini Šid, koja je stradala u majskim poplavama, rekao da, na žalost, uvek ima onih koji žele da se okoriste nesrećom drugih.

“Sve imamo zapisano i sve znamo. Na svu muku, policija sada mora da se bavi time i da hvata lopove koji koriste narodnu muku i poplave”, rekao je Vučić u razgovoru sa meštanima Jamene, koje obilazi zajedno s predstavnicima Delegacije Evropske unijie (EU),  prenosi Tanjug.

Vučić je naveo primer da je u jednim novinama objavljeno da čovek nije dobio ništa, a da se ispostavilo da je ustvari dobio 250.000 dinara, krevete i dušeke, građevinski materijal, belu tehniku.

Premijer je rekao da je s druge strane zadovoljan zbog toga što postoji precizna evidencija i što se tačno zna koji su to ljudi, ali da, “na našu sramotu, policija sada mora da se bavi takvim stvarima”.

“Moramo da hvatamo lopove koji koriste narodnu muku i koriste se nesrećom drugih”, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije najavio je da će uskoro početi da se isplaćuje pomoć podstanarima u objektima u kojima su ostali bez pokućstva posle majskih poplava.

Vučić je rekao da država može i hoće da pomogne da će to i uraditi, ali je zamolio građane da imaju razumevanja za napore koje država čini.

1b niar

Photo: Danilo Peternek/Tanjug

Govoreći o podstanarima koji žive u objektima koji su nastradali u poplavama, Vučić je naveo primer da je jedan od vlasnika objekta dobio novac, a zatim nestao, tako da je taj podstanar ostao bez ikakve pomoći. On je dodao da je ne samo zbog tih stvari pripremljen program za pomoć podstanarima.

Na pitanja novinara da li su kuće ranije mogle da počnu da se grade, Vučić je rekao da nikako nije moglo da bude ranije jer su procedure morale da se poštuju.

Dodao je da je država do sada dala 50 miliona evra na ime oštete za sanaciju poplava, a tek će dati još.

Podsetio je da su ukupno procenjene štete od poplava 1,7 milijardi evra. Kako je naveo, nama je i pao BDP zbog tih poplava, posebno zbog manje proizvodnje uglja, električne energije, navodeći da još nije ni voda ispumpana iz Tamnave.

“Kada se sve to sredi, zatim ako se bude završio posao oko Železare i neke druge investicije, građani će sa optimizmom moći da gledaju u 2015, a posebno u 2016. godinu”, rekao je Vučić.

Majkl Devenport je rekao da je EU izdvojila 620.000 evra za pomoć porodicama u Jameni, tako da će ukupno 35 porodica dobiti ili potpuno obnovljene kuće ili nove kuće.

EU je, napomenuo je, do sada izdvojila i novac za pomoć poljoprivrednim domaćinstvima u Jameni, da je dopremljeno 18 tona đubriva, 10 tona semena, a da će donirati i mašine za poljoprivredu.

Srbija se, kazao je, tretira kao zemlja članica EU, a da će obnova posle katastrofalnih poplava biti dugotrajan posao i podvukao da treba raditi na preventivi.

Za obnovu posle poplava opština Šid je od EU dobila 620.000 evra. U selu Jamena biće izgrađeno 13 kuća, a sanirano 22, dok je 60.000 evra izdovjeno za podršku poljoprivrenim gazdinstvima.

http://www.e-novine.com/drustvo/111510-Ispituju-eventualne-malverzacije-pomoi-poplavljenima.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*