6.10.2014, Tanjug – EU donirala 20 vozila za program pomoći Romima

6.10.2014, Tanjug – EU donirala 20 vozila za program pomoći Romima

BEOGRAD – Dvadeset lokalnih samouprava dobilo je terenska vozila “dačija” u okviru podrške EU za inkluziju Roma, koja su im danas uručena u Palati Srbije u prisustvu ministarke Jadranke Joksimović, šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta i šefa misije OEBS Petera Burkharda.

Joksimović je zahvalila EU na podršci i navela da strategije i akcioni planovi vrede samo ukoliko su implementirani, kao i da je današnji događaj najbolji primer za to. Ona je istakla da inkluzija nikada nije jednostrana.

“Inkluzija nikada nije jednostran proces. Oni koji se integrišu moraju da koriste benefite koje država nudi”, rekla je Joksimović dodajući da je romska populacija jedna od najosetljivijih kada je reč o socijalnom statusu.

Devenport je naglasio da je prisustvo ministarke zadužene za evropske integracije na svečanosti dobra poruka naše države, a da je donacija vozila rezultat napora EU da poboljša položaj Roma u Srbiji.

Automobili koji će služiti mobilnim timovima zdravstvenih i socijalnih radnika na terenu su, prema rečima Deenporta “savršen primer korištenja resursa”.

Burkhard je ocenio da su mobilni timovi već postigli dobre rezultate i naveo da su tokom ove godine doprineli da više od 500 romske dece bude upisano u predškolske ustanove.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da “se samo zajedničkim radom” celog društva može doći do rezultata, dok je predsednik Nacionalnog veća Roma Vitomir Mihajlović ocenio da se “problemi ne mogu rešiti u jednoj dekadi”.
“U Srbiji postoji politička volja da se pomogne Romima da izađu iz začaranog kruga siromaštva”, rekao je Mihajlović.

Projekat “Ovde smo zajedno – evropska podrška za inkluziju Roma” vredan 4,8 miliona evra, koji finansira EU i sprovodi misija OEBS u Srbiji, podržava sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma.

Donacija 20 automobila vredna je 200.000 evra, a vozila su dobile opštine Bela Palanka, Bojnik, Bujanovac, Valjevo, Vranje, Žitorađa, Palilula, Zvezdara, Knjaževac, Kovin, Koceljeva, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Novi Sad, Odžaci, Pančevo, Prokuplje, Smederevo i Sombor.

Foto TANJUG – Zoran Žestić

http://www.tanjug.rs/novosti/145094/eu-donirala-20-vozila-za-program-pomoci-romima.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*