1.11.2014, Sve vesti – Počeo sastanak Trilateralne komisije

1.11.2014, Sve vesti – Počeo sastanak Trilateralne komisije

Sastanak evropskog ogranka Trilateralne komisije, koju često nazivaju ‘svetska vlada u senci’, počeo je danas Beogradu obraćanjem predsednika za Evropu i bivšeg šefa Evropske centralne banke Žan-Kloda Trišea i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Triše, koji je otvorio zasedanje, rekao je da će članovi svetske ekonomske i političke elite koji borave u Beogradu razgovarati o evropskim problemima, perspektivi evropskih integracija i zapadnog Balkana, aktuelnoj situaciji u Rusiji i Ukrajini, kao i o izazovima u Evropi.

On je rekao da je Triletaralna komisija pažljivo i redovno pratila dešavanja na zapadnom Balkanu, kao i da su brojni članovi igrali važne uloge u tragičnim vremenima iza nas.
“Hajde da se podsetimo Ričarda Holbruka u Dejtonu pre 20 godina i Volfganga Išingera, koji su obojica pomogli u kosovskom mirovnom procesu”, rekao je Triše.

On je podsetio da će za nekoliko dana biti obeležena i godišnjica pada Berlinskog zida i povratak celovitoj i slobodnoj Evropi i poručio premijeru Vučiću da će biti uz Srbiju na njenom putu ka EU.

Triše je citirao srpskog nobelovca Ivu Andrića koji je rekao da su “mostovi vredniji od svega što čovek sagradi i izradi”, jer pripadaju svima i svima su jednako korisni.
“Ovime zvanično proglašavam otvaranje osmog sastanka trilateralne komisije”, rekao je Triše.

Predsednik srpske nacionalne grupe trilateralne komisije Jovan Kovačić izjavio je danas da region pati od “previše istorije, a premalo razumevanja” i da bi trebalo sve učiniti da se to nasleđe promeni za buduće generacije.

Zahvaljući Vladi Srbije na dobrodošlici, Kovačić je podsetio da je ovo inauguralni sastanak, međutim, ukazao je i da se Komisije ne bavi prvi put tim delom Evrope.
“Komisija je redovno razmatrala pitanja za ovaj regioan gde je istorija donela veliki haos. Region prati od previše istorije, a premalo razumevanja”, rekao je on ilustrujući da je Beograd u svojoj istoriji bio pregažen od 250 armmija i više od 40 puta “sravnjen sa zemljom”.

“Slična situacija je i u regionu. Deci dugujemo da im ne ostavimo ovakvo nasleđe”, dodao je Kovačić.

Rekavši da to moraju da urade svi zajedno, Kovačicj je slikovito objasnio da je dovoljno da da dobri ljudi ne čine ništa, da zlo trijumfuje.

Podvukao je da je pre 15 godina bilo nemoguće zamisliti da se ovakav događaj odigra u Beogradu, a da je danas to ipak moguće zahvaljujući hrabrosti lidera.

Kako je naveo, incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija posle kojeg je “usledio zemljotres” podsetio je na nestabilnost u regionu i dodao da je sada pravo vreme da se razgovara o poboljšanju odnosa imajući u vidu da je Evropska komisija objavila izveštaje o pristupanju EU.

“Ta i druge teme biće na dnevnom redu”, rekao je Kovačić poželevši učesnicima korisne razgovore.

Evropska grupa Trilateralne komisije u početku je obuhvatala države članice tadašnje Evropske ekonomske zajednice. Kako se ta grupacija vremenom proširivala, u članstvo Trilaterale ulazile su nove članice.

Srbija je najmlađa članica Trilateralne komisije. U članstvu od prošle godine i uz Norvešku je jedina članica Evropske grupe koja nije istovremeno članica EU.

A dobrodošlicu članovima Trilaterale poželeo je srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je otvarajući ovaj skup rekao da će Srbija biti mirovni agent i protomer stabilnosti, te istakao da nam je sada saradnja potrebna više nego ikada, a učesnike pozvao da radimo zajedno zarad bolje budućnosti.

http://www.svevesti.com/a275945-po%C4%8Deo-sastanak-trilateralne-komisije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*