13.11.2014, E-Novine – Javna preduzeća koče reforme

13.11.2014, E-Novine – Javna preduzeća koče reforme

Otpor reformama na svakom koraku: Aleksandar Vučić, reformator u zemlji inercije. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija uraditi sve što MMF bude tražio jer je to dobro za državu, ali je istakao da ima strah od reformi u javnim preduzećima za koje se ispostavilo da će biti teže nego što je očekivao. On je rekao da očekuje otpor u javnim preduzećima jer su u pitanju, kako je rekao, dugogodišnje navike koje je teško menjati

“Da li sam sto posto siguran da ćemo uspeti sa javnim preduzećima? Nisam. Zato ću da se borim što više budem mogao, jače i žešće da to uradimo”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug. On je naveo da su prosečne plate u javnim preduzećima najveće u Srbiji, oko 70.000, 80.000 dinara, dok su prosečne plate u privatnom sektoru oko 39.000 dinara što je, kako je naveo, ogromna razlika koju država ne može da podnese. “Kako reći čelnicima sindikata u javnim preduzećima da će biti sprovedene prave reforme”, upitao je Vučić naglašavajući da je to jedan od najvećih problema sa kojima se vlast u Srbiji suočava.

On je podsetio na procene MMF da će u 2016. privredni rast biti 1,5 odsto BDP, a u 2017. dva odsto, ali i da srpska vlada procenjuje da bi to moglo biti i više, te ponovio da su zahtevi MMF korisni za Srbiju, a da će Vlada pokušati to da ispuni. MMF takođe, naveo je, procenjuje da u 2017. godini Srbija može da zaustavi rast javnog duga u odnosu na BDP, što bi bio prvi put posle mnogo godina da javni dug krene na održivu putanju.

Subvencijama do rešenja za Železaru i FAP

Vučić je rekao da se sa MMF i Svetskom bankom radi i na unapređenju rasta privatnog sektora, bez čega reforme i ne vrede. On je naveo da će država subvencijama pokušati da postigne konačno rešenje za Železaru Smederevo i FAP.

“Time završavamo”, rekao je premijer i dodao da očekuje da bi obe peći u Železari mogle da budu upaljene u maju ili najkasnije početkom juna iduće godine. Prodaja Železare značila bi da se sa sadašnjih 330.000 tona čelika proizvodnja povećava na 2,2 miliona tona čelika, što bi bila rekordna proizvodnja, dodao je Vučić. Premijer je rekao i da bi pokretanje obe peći u punom kapacitetu doprinelo rastu BDP od 1,2 do 1,4 odsto.

FAP će, kako očekuje, preuzeti kompanija “Sisu”, a to bi se takođe ozbiljno moglo videti na povećanju BDP, naveo je Vučić i dodao da Vlada radi na rešavanju problema petrohemijskog kompleksam. Zbog loših plasmana i nenaplativih kredita, kako je rekao, mnoge domaće banke su uništene, jer su se krediti delili po političkoj liniji, a kao garancija su davani jalovina ili lične menice, nekad i ništa.

Privatizacija ili stečaj

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da će do kraja nedelje sva preduzeća koja imaju neka javna ovlašćenja dobiti uputstvo od 19 tačaka kako i na čemu da uštede. On je najavio da će uskoro biti objavljen i spisak preduzeća koja idu u stečaj, a koja u proces privatizacije.

Sertić je, gostujući na RTS-u, rekao da u narednom periodu očekuje da bude rešen problem javnih preduzeća, i da je za to Vlada već napravila jasan plan koji je otišao korak dalje od preporuka MMF-a. “Postoji spisak tih preduzeća i biće objavljen do kraja nedelje. U četvrtak i petak će biti objavljeni spiskovi onih preduzeća koji idu u proces privatizacije, a imaćemo jasne i konkretne spiskove onih preduzeća koji idu u stečaj. Tako da početkom januara možemo očekivati prve javne tendere”, kaže ministar Sertić.

Sertić je napomenuo da celokupna Vlada radi na reformama javnih preduzeća, ali i da MMF insistira da čuje šta je Vlada spremna da uradi sa EPS-om, “Srbijagasom”, Železnicama Srbije. U pregovorima sa MMF-om se osim o najvećim preduzećima razgovaralo i o lokalnim, ukazuje ministar Sertić, i dodaje da je MMF zadovoljan jer je Vlada otišla korak dalje nego što je očekivano. Na pitanje šta će biti sa najvećim gubitašima, ministar Sertić kaže da će plan Vlada imati rešenje u narednih 10 dana, i navodi kao primer da će biti neophodno godinu dana da se EPS reorganizuje, da se podigne efikasnost tog preduzeća i smanje gubici.

http://www.e-novine.com/srbija/vesti/112236-Javna-preduzea-koe-reforme.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*