2.11.2014, Politika – Zajedno na komemoraciji

2.11.2014, Politika – Zajedno na komemoraciji

Premijer Srbije prisustvovao komemoraciji žrtvama ubijenih posle ulaska partizana u Suboticu. – Prvi put predstavnik države na skupu koji se održava poslednjih deceniju i po

Subotica – Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je komemoraciji žrtvama iz 1944. i 1945. godine koja se održava poslednjih 15 godina na praznik Dana mrtvih, 2. novembra. Komemoraciju organizuje lokalna samouprava kao i Savez vojvođanskih Mađara, u znak sećanja na žrtve stradale prvih dana partizanske vlasti posle oslobođenja grada. Ocenjeno je da je dolazak premijera Srbije na ovu komemoraciju pokazatelj da je država priznala njihovu žrtvu, da, kako je u uvodnom obraćanju rečeno, vojvođanske Mađare nije ostavila usamljene i da želi da međusobne odnose grade na poverenju.

Posle ekumenske mise koju su zajedno služili i sveštenici Rimokatoličke, Protestantske i Reformatorske crkve, skupu se obratio i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je naglasio da Srbija ima slavnu antifašističku tradiciju, ali da su se u to vreme dogodili zločini kojima ne možemo da se ponosimo.

– Istorijsku želju za razumevanjem i pomirenjem Srbija je iskazala i uspostavljanjem zajedničke komisije koja treba da objektivizira znanje o našoj zajedničkoj istoriji. Ukidanjem kolektivne krivice Srbija je iskazala demokratski kapacitet svojih institucija i iskazala potrebu za jačanjem veza s Mađarskom – rekao je Vučić. On je podsetio i na književnike poput Miloša Crnjanskog ili Šandora Petefija, koji su zajednički i za Srbiju i za Mađarsku, i parafrazirajući misao Crnjanskog rekao da naši narodi treba da gledaju u budućnost.

– Na mestu stradanja nevinih, onih koji nisu okrvavili ruke, zajednički otklanjamo barijere koje su postojale. Svojim dolaskom poručujem da mi vas doživljavamo kao svoje ravnopravne i jednake građane, voleo bih da i vi nas doživljavate kao svoje. Poštujemo žrtve onih koji nisu okrvavili ruke, a pozivam vas da odavde zajedno odemo u našu i vašu mirnu Srbiju – zaključio je premijer Srbije.

Posle toga Aleksandar Vučić položio je cveće na Spomenik „Ptica slomljenih krila”, a vence su položili i predstavnici organizacije Saveza vojvođanskih Mađara, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, predstavnici Skupštine APV, predstavnici mađarskih i hrvatskih ambasada i konzularnih predstavništava, nemačkih i jevrejskih udruženja, kao i manjinskih saveta hrvatske i mađarske manjine.

Komemoracija žrtvama iz oktobra i novembra 1944. godine održava se od 1990. godine, a nedugo potom na spomen-mestu na parceli 44 na Senćanskom groblju podignut je Spomenik „Ptica slomljenih krila” kao i zid sa imenima stradalih žrtava. U materijalu koji je deljen građanima koji su došli na komemoraciju kaže se da je iz Subotice i 19 okolnih naselja odvedeno i ubijeno 978 lica. Ovaj spomenik je od svog postavljanja izazivao mnoge kontroverze u javnom životu Subotice zbog toga što je zvanična verzija posle Drugog svetskog rata bila da su streljani saradnici okupatora, ali se u delu ovdašnje javnosti smatra da u ovde ubijeni nevini Subotičani. Iako su organizatori su tokom ove komemoraciji govorili samo o žrtvama vojvođanskih Mađara, među njima ima i Bunjevaca, Hrvata i Jevreja.

Inače, Spomenik „Ptica slomljenih krila”, 200 kilograma teška bronzana skulptura, ukradena je pre više od godinu dana, ali je lokalna samouprava napravila novi spomenik. Počinioci krađe nisu nikad pronađeni.

Aleksandra Isakov

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zajedno-na-komemoraciji.lt.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*