5.11.2014, Novosti – Šešelj na korak do slobode, Spalinska: Ako Šešelj odbije garancije Srbije, Hag odlučuje o daljim koracima

5.11.2014, Novosti – Šešelj na korak do slobode, Spalinska: Ako Šešelj odbije garancije Srbije, Hag odlučuje o daljim koracima

Tribunal zahteva od Vlade Srbije garancije da lidera SRS privremeno pusti iz pritvora, zbog narušenog zdravlja. Uslov – da ne utiče na svedoke. Beograd traži da potpiše ovaj zahtev, on odbija.

POSLE više od 11 godina u pritvoru Haškog suda, teško bolesni lider radikala Vojislav Šešelj na korak je do povratka u Srbiju.

Tribunal je u sredu, s obzirom na pogoršano zdravstveno stanje optuženog, tražio od Vlade Srbije garancije da se Šešelj pusti na slobodu pod uslovom da ne utiče na svedoke i žrtve i vrati se u Hag ukoliko Sud to zatraži.

On se sinoć javio pravnim savetnicima i rekao da mu se čini „da je u pitanju još jedna farsa“ i da je za njega neprihvatljivo da potpisuje bilo kakve zahteve što je bio uslov Vlade Srbije da izda garancije. Odluku će doneti kada mu tribunal dostavi zvaničnu dokumentaciju ali i dalje smatra da bi trebalo bezuslovno da ga puste na slobodu.

Vlada Srbije potvrdila je u sredu u pismu Sudu da će dati garancije ukoliko „se Šešelj u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće, kao i da prihvata garancije Vlade, imajući u vidu da ih je do sada odbijao“.

– Stav Vlade nije se promenio otkad je Tribunal prvi put zatražio garancije – rekao je potpredsednik Vlade i šef nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

KRASIĆ: ODLUKA JE SAMO VOJINA ŠEF pravnog tima za odbranu Zoran Krasić rekao nam je da će u narednim danima Šešelj doneti konačnu odluku: – Ovo što smo danas čuli se dosta razlikuje od ranijih uslova. Poslednji put kad sam se čuo sa njim imao je isti duh, čvrstinu i karakterističan humor, ali ne može se na osnovu razgovora suditi kako se on zaista oseća. Znajući Vojislava, za njega je najbitnije da u uslovima Haga nema kućnog pritvora.

U dopisu upućenom Vladi Srbije kaže se da Hag, „s obzirom na nove okolnosti i pogoršanje Šešeljevog zdravstvenog stanja, a da bi se izbeglo najgore“, želi da mu obezbedi najbolje uslove za lečenje.

Uslovi Haga su daleko blaži nego prošli put, početkom jula, kada je Šešelju ponuđeno da se vrati u Srbiju u kućni pritvor, da mu se oduzme pasoš i da se obaveže da neće davati intervjue i učestvovati u političkom životu, što je on odbio.

Portparolka suda Magdalena Spalinska kaže, za „Novosti“, da su dopisi poslati vladama Srbije i Holandije:

– Holandskoj vladi poslali smo samo proceduralan zahtev. Ne mogu da kažem kada bi, ukoliko se ispune svi uslovi, Šešelj mogao da dođe u Srbiju. To zavisi od sudskog veća.

Ukoliko lider radikala bude pušten na uslovnu slobodu, on će verovatno otići u neku od zdravstvenih ustanova gde će biti podvrgnut detaljnim pregledima.

– Na Šešelju je da izabere gde će biti lečen – kaže za „Novosti“ Milovan Bojić, član tima srpskih lekara koji je pregledao lidera radikala u Hagu. – Nisam siguran da će izabrati mene jer sam ga izneverio i izneo podatke o njegovom zdravlju Haškom tribunalu. Ako to ipak učini, ja sam spreman da mu pomognem sa timom najboljih stručnjaka. Prvo moramo da uradimo kompletnu kliničku evaluaciju. Tada će moći da se donese odluka da li će biti lečen operativno ili hemioterapijom.

Bojić objašnjava da je lekarski tim čiji je on bio deo na svoju ruku odlučio da prošlog četvrtka obavesti rukovodstvo Tribunala o teškom stanju i ogromnim propustima u lečenju Šešelja:

– Rukovodstvo Tribunala bilo je šokirano onim što smo im predočili. Gospodar njegovog zdravlja bio je lekar pritvorske jedinice. Šešelj mu se godinu i po dana žalio na bolove u stomaku i krv u stolici, a on mu je odgovarao da mu nije ništa. Na kraju su mu pronašli rak debelog creva. Onda se žalio na visoku temperaturu, odgovarali su mu da je to normalno u Holandiji. Smršao je 27 kilograma. Na kontrole je umesto na tri, išao na devet meseci. I onda su mu našli metastaze na jetri. Nadam se da će ovog puta biti moguće da se pronađe kompromis i da Šešelj doće u Beograd na lečenje.

1

Šešeljevo prvo pojavljivanje u haškoj sudnici

Šešelj je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2003, mesec dana nakon što je objavljena optužnica. On je zatvorenik sa ubedljivo najdužim stažom u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu. Na početak suđenja čekao je četiri i po godine.

U optužnici se tereti da je podsticao zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Branio se sam i tokom boravka u pritvoru napisao je na desetine knjiga, u kojima je pominjao domaće i strane političare, kao i osoblje Tribunala..

JADRANKA ŠEŠELj: NE SMEM DA SE NADAM

JADRANKA Šešelj je čula iz medija da je Haški tribunal tražio garancije naše vlade da bi privremeno pustio njenog supruga na slobodu. U međuvremenu joj se niko nije javio, ni iz Vlade, ni iz Tribunala.

– Juče ujutru sam se poslednji put čula sa Vojislavom i zvučao je kao i svakog dana. Nismo tada znali za zahtev Tribunala. Ne znam još koji je njegov stav o tome. Ne smem ni da se radujem, ni da budem euforična jer smo mnogo puta do sada bili u poziciji da iščekujemo – kaže Jadranka Šešelj za „Novosti“.

Lider radikala sa suprugom na beogradskom aerodromu 2003.

Ona se nada da će ga videti što pre u Srbiji i da će on dobiti mogućnost da se adekvatno leči, ali je svesna, kaže, koje su granice ispod kojih on neće ići, po cenu da ugrozi sopstveni život:

– Za 11 godina boravka u Hagu bilo je jasno da će mu biti ugroženo zdravlje, a bilo je situacija kada mu je bio ugrožen i život. I nikada zbog toga nije promenio principe. Poučena ranijim iskustvom, strahujem od najnovijih igara sudskog veća, jer sa njima uvek ispadne samo neko zamešateljstvo.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*