7.11.2014, Kurir – KONAČNO: Hag odobrio, Šešelj izlazi na slobodu!

7.11.2014, Kurir – KONAČNO: Hag odobrio, Šešelj izlazi na slobodu!

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska je potvrdila da je Vlada Srbije dostavila Haškom tribunalu odgovor u vezi sa puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja, te da su se stvorili svi uslovi da Vojislav Šešelj posle 12 godina provedenih u Hagu izađe na privremenu slobodu i da se vrati u Srbiju.

HAG – Privremeno veće odobrilo je puštanje Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala. Srbija je poslala garancije, dok je još jedino preostalo da se sa svim tim složi i ider radikala.

Haški sud je Šešelju postavio uslove uobičajene za privremeno puštanje na slobodu, odnosno zabranjuje mu se da utiče na svedoke i žrtve. Od Šešelja se traži i da se odazove Sudu kada on to zatraži.

Identičan zahtev je predat i ranije ove godine, kada je Vlada Srbije dala garancije za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, ali je on to odbio.

Sudsko veće odluku je donelo glasovima dvojice sudija, dok je Senegalac Mandiaje Nijang izdvojio mišljenje.

U podnesku Tribunala navedeno je da je Sudsko veće na sopstvenu inicijativu i iz humanitarnih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, “imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbeglo najgore”, naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu.

Ta odluka bi, kako je navedeno u podnesku, trebalo da omogući Šešelju lekarsku negu “u najadekvatnijem mogućem okruženju”, a Veće je, takođe dodalo, da, s obzirom na okolnosti, nije neophodan pristanak optuženog.

Istovremeno, zaštita svedoka i integritet postupka moraju biti garantovani, naglasilo je Sudsko veće.

Srbija je dan ranije obavestila Holandiju da može da garantuje za Šešelja ako se on pravno obaveže da će da poštuje uslove Tribunala.

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je već dvanaest godina u pritvoru u Haškom tribunalu i kome je pre mesec dana ustanovljena metastaza na jetri, životno je ugrožen.

Pacijenti sa njegovom dijagnozom, a Šešelj je prošle godine operisan zbog kancera debelog creva, kada mu je odstranjeno 30 centimetara ovog organa, žive od šest meseci do nekoliko godina, upozoravaju lekari.

Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja je ozbiljno, sa elementima životne ugroženosti i zapuštenosti u lečenju – kaže za Kurir doktor Milovan Bojić, šef lekarskog tima iz Srbije, po povratku iz Haga, gde su pregledali Šešelja.

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska izjavila je večeras da, ukoliko optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, Sudsko veće Tribunala će doneti odluku o daljim koracima.

http://www.kurir.rs/crna-hronika/konacno-seselj-izlazi-na-slobodu-clanak-1608061

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*