7.11.2014, Tanjug – Vučić i Dačić sa Mekalisterom o reformama i saradnji

7.11.2014, Tanjug – Vučić i Dačić sa Mekalisterom o reformama i saradnji

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarali su danas u Beogradu sa izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvidom Mekalisterom o ekonomskim reformama i saradnji sa EP.

Vučić je Mekalistera informisao ga o reformama koje sprovodi vlada i istakao značaj ekonomskih mera u cilju stvaranja boljeg poslovnog okruženja, u cilju privlačenja većeg broja stranih investitora.

Mekalister je naglasio da EU pozdravlja i pruža podršku evropskom putu Srbije, kao i teškim ali izuzetno važnim koracima koje srpska vlada, predvođena Vučićem, preduzima.

On je dodao da nova Evropska komisija i Evropski parlament vide jasnu perspektivu za budućnost Zapadnog Balkana u evropskoj porodici, a naročito Srbije koja je važan faktor političke i ekonomske stabilnosti regiona.

Vučić je istakao da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i zahvalio Mekalisteru u ime vlade Srbije na velikoj pomoći i donacijama koje je Evropska unija uputila našoj zemlji, kao pomoć za otklanjanje posledica majskih poplava.

Dačić je čestitao Mekalisteru na izboru za novog izvestioca EP za Srbiju i ukazao na veliki značaj koji Srbija pridaje saradnji sa institucijama Evropske unije, a naročito sa EP.

Dačić i Mekalister ocenili su da postoji visok stepen saradnje Srbije i EP.

Dačić je istakao značaj saradnje Srbije i Nemačke koja je podignuta na viši nivo na svim poljima i izrazio očekivanje da će u novom sazivu EP i u mandatu nove Evropske komisije dominirati tema proširenja EU.

Dačić je izarazio zadovoljstvo što će Srbija i Nemačka sarađivati u novoj “trojci” predsedavanja OEBS-u i istakao činjenicu da je Srbija postala kredibilniji i predvidljiviji partner za Nemačku, a time i za EU.

Izvestilac EP za Srbiju rekao je da se nada da će se Srbija uskoro priključiti EU, kao i da želi da ohrabri reformske procese u Srbiji, ne samo kada reč o unutrašenjem zakonodavstvu i prilikama, već i procesu pomirenja na celom prostoru zapadnog Balkana.

Mekalister je rekao da će izveštaj Komisije EU o Srbiji završiti u januaru 2015. godine i da očekuje da će u martu 2015. godine biti usvojen sa velikom podrškom.

Foto Tanjug M. Jelesijević

http://www.tanjug.rs/novosti/152638/vucic-i-dacic-sa-mekalisterom-o-reformama-i-saradnji-.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*