8.11.2014, Sve vesti – 80 vojnih vozila ide ka istoku UKR

8.11.2014, Sve vesti – 80 vojnih vozila ide ka istoku UKR

Oko 80 vojnih vozila bez oznaka krenulo je prema regionima u istočnoj Ukrajini, koje pod kontrolom drže proruski pobunjenici, javio je izveštač agencije AP.

Jedna kolona vozila krenula je jutros prema Donjecku, a dve prema gradu Snižne. U koloni su bili oklopni transporteri i transportni kamioni.

Ukrajinski zvaničnici su ove nedelje saopštili da su proruski pobunjenici iz Rusije dobili pomoć i naoružnju i da su na istok Ukrajine poslati ruski vojnici, ali je Moskva to odlučno negirala.

Uprkos dogovoru o prestanku vatre, sukobi na istoku Ukrajine se nastavljaju.

Kijev: jedan ukrajinski vojnik poginuo, 15 ranjeno

Jedan ukrajinski vojnik je poginuo, a 15 je ranjeno u sukobima ukrajinskih snaga sa proruskim snagama u protekla 24 sata, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Jednog vojnika je ubio snajperista u ruševinama uništenog medjunarodnog aerodroma u Donjecku, gde su ukrajinske snage praktično opkoljene proruskim snagama, navela je vojska.

Petnaest vojnika je ranjeno pošto su položaji ukrajinske vojske oko zone sukoba izložene neprekidnom bombardovanju, dodaje se u saopštenju koje prenosi AFP.

Iz sedišta samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR)rečeno je da su sukobi u regionu Donjecka manje intenzivni, ali da su borbe u regionu Luganska nastavljene, navodi RIA Novosti.

“Juče je ponovo došlo do pucnjave oko jednog od punktova na ulazu u Nikišino. Ranjena je jedna osoba iz redova proruskih snaga”, izjavio je jedan predstavnik vlade samoproglašene DNR, dodajući da su sukobi kasnije tokom dana počeli da jenjavaju.

Medjutim sukobi su nastavljeni u zapadnom delu regiona Luganska, gde ukrajinske snage gadjaju položaje proruskih snaga i stambene oblasti, dodao je taj predstavnik.
“Ima žrtava medju civilinim stanovništvom, tačan broj žrtava se utvrdjuje”, dodao je on.

Ukrajinska vojska je sredinom aprila pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Zaraćene strane su postigle sporazum o primirju 5. septembra na sastanku trilaterlane Kontakt grupe o Ukrajini u Minsku. Memorandum o detaljiima primene prekida vatre usvojen je na drugom sastanku Kontakt grupe 19. septembra.

http://www.svevesti.com/a276308-80-vojnih-vozila-ide-ka-istoku-ukr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*