Egzodus Roma iz Indije

2. Septembar 2018 – Romi su doživeli egzodus iz svoje prapostojbine Indije, u periodu od VIII do XII veka kada su imali najveću istorijsku i političku ulogu u sevrnoj i sevrozapadnoj Indiji, gde je bilo stvoreno 21 kraljevstvo, od kojih su pojedina u Radžahstanu, Pendžabu, Harajani, Delhiju, Gudžeratu i Utar Pradešu ( Kanaudž) bila Romska.

Hronike i tekstovi koji su objavljeni od 1300. do danas pokazuju da je Evropa natopljena suzama i krvlju Roma. Protiv njih su se oglašavali carevi i kraljevi, parlamenti, crkveni velikodostojnici, sudovi i policija, teolozi i popovi, pisci i filozofi, rečju, svako se pred njima pokazao (kako je napisao jugoslovenski nobelovac Ivo Andrić) ,,krvav ispod kože, ne morajući potom ni da se kaje, niti da se stidi“.

Romi su bili sistematski proganjani, surovo kažnjavani, hapšeni i vešani u mnogim zemljama, od Grčke, Hrvatske i Mađarske, preko Rumunije, Češke i Nemačke (zemlje koja je objavila oko 150 zakona protiv Roma od 1500 do 1800, na osnovu kojih su nemci imali pravo da ih ubiju na svakom koraku kao ,,štetoćine“ i ,,divljač“, i da za te svoje zločine budu novčano nagređeni) sve do Švajcarske, Francuske, Engleske i Španije (u kojoj su Romi, po zapovesti kraljeva Alfonsa V, 1416-1458. kraljevskog para Ferdinanda od Aragona, 1479-1516, i Izabele od Kastilje, 1474-1504, Karla V, 1506-1556, i njegovog savremenika princa Filipa itd) bili živa meta inkvizitora, čiji je polazak u lov na Rome oglašavan crkvenim zvonima. Romima su predstavnici španske vlasti usijanim gvožđem utiskivali specijalni žig na telo, odsecali im telesne delove, darovali im oslepljivanjem večnu tamu, izricali im doživotnu robiju deportovali u španske kolonije.

Romi su kažnjavani na razlićite načine: oduzimanjem imovine, novčanom kaznom, šišanjem, bičevanjem i batinjanjem, utiskivanjem žiga usijanim gvožđem, tamnjičenjem, odsecanjem uha, nosa, oslepljivanjem, izricanjem smrtne kazne gušenjem, vešanjem, čerečenjem na točak, giljotiranjem, izricanjem doživotne robije, deportovanjem u kolonije, oduzimanjem njihove dece, koja su poveravana familijama evropskih naroda i državnih ustanova u cilju“ specijalnog vaspitanja“ili da bi bila ponekad žrtvovana (živa ugrađena) u temelje nekih objekata kao što su mostovi, crkve itd.

Za tri godine navršiće se 1000 godina od izlaska Roma iz Indije. Nadam se da ćemo hiljadugodišnjicu našeg izlaska obeležiti najpre u Indiji a zatim u čitavom svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*