dr Rajko Djurić

dr Rajko Djurić

Prof. dr Rajko Djurić, rodjen je 3.oktobra 1947. u Malom Orašju, Srbija. Na Beogradskom univerzitetu (Filozofski fakultet) diplomirao je filozofiju (1971) i doktorirao sociologiju (1985). Saradnik je SANU, koja je izdavač njegove knjige „Zagonetke Roma“. U zbornicima SANU objavljen je veći broj njegovih tekstova o kulturi i holokaustu Roma.

Autor je više od 30 knjiga pesama, naučnih dela i publicistčičkih radova, koji su objavljeni u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, Austriji,  Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Japanu, Madjarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, SAD, Sloveniji, Španiji, Švedskoj  i Velikoj Britaniji.

Medju njegovim naučnim delima zazimaju posebno mesto „Istorija Roma“,“Istorija romske književnosti“ i „Istorija holokausta Roma“. Napisao je „Gramatiku romskoga jezika“ i studiju „Romski glagoli, njihovo poreklo i značenje“, koja predstavlja prvi naučno-istraživački rad te vrste u svetu.

Bio je prevodilac i stručni  saradnik u filmu „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića, i zajedno sa Gordanom Mihićem i Emirom Kusturicom koscenarista filma „Dom za vešanje“, u čijoj je realizaciji sudelovao i kao prevodilac i stručni saradnik. (Oba filma  su dobitnici  „Zlatne palme“ Filmskog festivalu u Kanu..)

Predavao je na mnogim evropskim univerzitetima.

Dobitnik je više domaćih i inostranih  nagrada i priznanja. Zajedno sa Danilom Kišom i Radomirom Konstantinovićem, dobio je 1981. Nagradu Železare Sisak u Sisku; 1992. američku nagradu  Fond for free Expression; 2003. nagradu Švedskog PEN Centra „Kurt Tucholsky“; 2004. nagradu Instituta Otvoreno društvo u Budimpešti; i 2010. nagradu Instituta za kulturu u Madridu.

Bio je predsednik Medjunarodne organizacije Roma, osnivac je i predsednik Romskog PEN Centra. Bio je poslanik Narodne skupštine Srbije.

https://www.uskolavrsac.edu.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*