Iz recenzije Dr Milan Bulajić, Direktor muzeja žrtava genocida   ROMI NAROD ZLE KOBI AUTORA BAJRAMA HALITIJA

Iz recenzije Dr Milan Bulajić, Direktor muzeja žrtava genocida ROMI NAROD ZLE KOBI AUTORA BAJRAMA HALITIJA

Romi, Srbi, Jevreji i antifašisti- žrtve zločinaca njemačkih nacista i hrvatskih ustaša “ Romi narod zle kobi” zašto? Romi to ne zaslzžuju. Po svojoj prirodi, po svojoj duši, Romi zaslužuju sve blagodeti civilizacije.

Zašto su Romi narod zle kobi. Bajram Haliti hrabro pokušava, kao romski intelektualac da odgopvori na to pitanje. Rom to osjeća na svom biću, sa zlim kobom suočava se, ne može da ga zaobiđe.

Na pitanje zašto su Romi narod zle kobi treba da preispitaju svoju savest prije svega intelektualci pripadnici čijih naroda stoje ili hrane za zlu kob.

Sa Romima zlu kob na strategijskim raskršćima Balkana djele Srbi i Jevreji. U drugom svetskom ratu 1941-1945 u masovnim zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava nastao je fenomen od svjetskog značaja. Zločine genocida na Srbima, Jevrejima i Romima vršili su isti zločinci hrvatske ustaše. Izučavanje ovog fenomena je od izuzetnog naučnog značaja za Srbe, Jevreje i Rome, za razumjevanje i borbu protiv najtežih zločina protiv čovječnosti   međunarodnog prava. Uzroke zle kobi Roma, genocida nad Romima ne treba da izučavaju samo Romi, Srbi i jevreji, moraju se zajednički boriti za iskorenjivanje zle kobi.

Odgovornost je svih što se pedeset i jednu godinu poslije Drugog svetskog rata ne zna ni približno broj romskih žrtava genocida.

Brojne romske žrtve islamske veroispovesti su prikazivane kao žrtve zločina genocida nad Musllimanima i na taj način smanjivan broj romskih žrtava genocida.

Muslimanske vođe u Bosni i Hercegovini su uspjeli da ustaški ministar dr Andrija Artuković naredbom obustavi vršenje zločina  genocida nad Romima uz objašnjenje da su u pitanju “bjeli Romi”, arijevske rase. “Spašavanje” na rasističkoj osnovi je još jedna nedovoljno poznata nepravda prema Romima.

Hrvatske Ustaše ubijali su čak i Rome katoličke vjere, što pokazuju kompleksnost zločina nad Romima. Tako su Romi u Ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj skoro potpuno genocidno  poubijani. U optužnici protiv ustaškog poglavnika Paveliča pominje se broj od oko 40.000 Roma. Ustaški ministar unutrašnjih poslova dr Andrija Artukovića optužen je da je u mesecu maju 1942. naredio “da se liše slobode i odvedu u koncentracioni logor i tamo ubiju svi gradjani romskog porijekla na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, da je u mjesecu maju i junu 1942. U koncentracioni logor prisilno odvedeno i tamo ubijeno više tisuča obitelji ili oko 30.000 osoba, največim delom žena i djeca.

Na lažiranom procesu u Zagrebu 1986. Koji je trebalo da bude Jugoslovenski Nirnberg  ustaški ministar Andrija Artuković nije optužen za genocid nad Romima, za što su postojali brojni dokazi, naredbe za izvršenje genocida. Pred sud je izveden kao lažni svjedok, zločinac romskog porjekla Bajro Avdić. Ta velika nepravda prema Romima na Zagrebačkom procesu nije dovoljno razobličena.

Utvrđivanje istine o zloj kobi Roma je generacijski zadatak svih u Jugoslaviji koji su u mogučnosti da doprinesu, u njihovom interesu. Knjiga Bajrama Halitija je poziv na saradnju, primjer i izazov Roma za saradnju.

Primjer Bajrama Halitija treba da povuče mase jugoslovenskih Roma.Dan sjećanja na žrtve genocida-dan herojskog proboja preživjelih zatočenika ustaškog logora smrti Jasenovac- 22. Aprila 1945. Mora postati dan sjećanja na romske žrtve genocida, dan preispitavanja šta je  urađeno na utvrđivanje istine i korjena zle kobi Roma.

Halitijeva knjiga treba da pretstavlja opomenu da romski narod nije izvukao pouke iz svoje zle kobi, stravičnih zločina genocida u Drugom svetskom ratu po primjeru jevrejskog naroda. Tako se desilo da u oružanim sukobima poslje razbijanja druge jugoslovenske države Romi ponovo stradaju, da jugoslovenska javnost i svjet o tome nisu upoznati, Jevreji su izbegli ponavljanje zle kobi.

U nadi da će ova knjiga doprinjeti da sljedeća knjiga Halitijeva nosi naslov koji zaslužuje dobri romski narod, ona mora predstavljati poziv za aktivnu borbu protiv kobi Roma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*